'Gevaarlijke klimaatverandering'

Ontknoping klimaatrechtszaak tegen Shell: 'Bijna enige manier om planeet te redden'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOntknoping klimaatrechtszaak tegen Shell: 'Bijna enige manier om planeet te redden'
RTL

Moet Shell zijn CO2-uitstoot fors terugdringen in 2030? Die vraag beantwoordt de rechtbank in Den Haag vandaag in de rechtszaak van Milieudefensie en zes andere milieuorganisaties tegen het oliebedrijf. "Uit zichzelf gaat Shell niet de juiste stappen zetten om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen."

De milieuorganisaties en meer dan 17.000 individuele mede-eisers willen dat Shell 45 procent minder CO2 uitstoot in 2030. Volgens Milieudefensie veroorzaakt Shell een groot gevaar met de huidige bedrijfsvoering, terwijl maatregelen kunnen worden genomen om dit gevaar te voorkomen. Door dit niet te doen overtreedt Shell de wet, stelt de organisatie.

"Shell veroorzaakt gevaarlijke klimaatverandering", zegt een medewerker van Milieudefensie. "Dat weet het bedrijf al heel lang en Shell weet ook wat er zou moeten gebeuren om dit tegen te gaan. Die bijdrage aan gevaarlijke klimaatverandering is bovendien in strijd met het mensenrechtenverdrag."

Unieke klimaatzaak tegen Shell: dit moet je weten
Lees ook

Unieke klimaatzaak tegen Shell: dit moet je weten

De milieuorganisaties zijn naar de rechter gestapt omdat ze vinden dat de overheid te langzaam is met het nemen van klimaatmaatregelen. "Uit zichzelf gaat Shell niet de juiste stappen zetten om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen." De rechtszaak is volgens Milieudefensie 'bijna de enige manier om de planeet te redden'.  

Shell zelf ziet niet zoveel heil in een gang naar de rechter. Het bedrijf denkt niet dat een rechtszaak klimaatverandering kan tegengaan. "Klimaatverandering tegengaan is een veel te grote opgave voor één land of één continent, laat staan voor één bedrijf", zegt Shell in een verklaring. "Wel zijn we ervan overtuigd dat dringend actie nodig is tegen klimaatverandering."

De uitspraak vindt om 15.00 uur plaats en is hier live te volgen.

Lees meer over
ShellMilieudefensieKlimaatverandering