Kale plekken

Extreme haaruitval na corona: 'Ik trok bossen tegelijk uit mijn hoofd'

Door Karlijn Houterman··Aangepast:
Extreme haaruitval na corona: 'Ik trok bossen tegelijk uit mijn hoofd'
RTL

Geen reuk, geen smaak, hoesten en verkouden: het zijn de symptomen die we inmiddels allemaal wel kennen passend bij het coronavirus. Maar wat veel mensen niet weten, is dat extreem haaruitval ook een gevolg kan zijn. Zo trok Jolanda pluk na pluk uit haar hoofd: "Ik schaamde me zo erg."

Niets kunnen ruiken, niets proeven en verkouden. Dat waren ook de klachten die Jolanda Schepers uit het Brabantse Aarle-Rixtel vorig jaar had. Omdat corona toen pas net in Nederland was opgedoken, dacht ze niet gelijk aan een coronabesmetting. Maar toen ze haren begon te verliezen, trok ze toch aan de bel bij de huisarts.

'Op alles getest, er kwam niets uit'

"Haaruitval stond niet bekend als een coronasymptoom. Daarom werd eerst gedacht dat het aan een combinatie van de anticonceptiepil en een eventuele overgang zou liggen. Ik stopte met de pil, maar mijn haaruitval stopte niet. Ik wilde meer onderzoek, dus ik werd doorgestuurd naar de dermatoloog. Ik werd op alles getest wat je maar kan bedenken, maar er kwam niets uit. Ik werd naar huis gestuurd met het gegeven dat het een normaal verloop van ouderdom zou zijn."

Schepers voelde zich voor gek verklaard, niet erkend in haar problemen en besloot de haren die ze verloor te verzamelen in zakjes. "Ik spaarde alles op om vervolgens aan de dermatoloog te laten zien dat dit niet normaal is. Ik ben 48 jaar, dit hoort niet bij mijn leeftijd. Ik zat daar huilend te vragen om hulp."

De uitgevallen haren van Jolanda Schepers die ze verzamelde in zakjes.
De uitgevallen haren van Jolanda Schepers die ze verzamelde in zakjes.

Nadat Schepers op televisie een item had gezien over een Amerikaanse actrice met haaruitval na een coronabesmetting, vroeg ze aan de huisarts of haar bloed getest kon worden op antistoffen tegen het virus. "Toen belde de huisarts op en zei: 'Het spijt ons, je hebt corona gehad, daar komt je haaruitval waarschijnlijk ook door.'"

Schepers werd doorgestuurd naar een haarspecialist en ook die gaf na maanden van onzekerheid de bevestiging: ze was meer dan 80 procent van haar haren verloren door het coronavirus.

'Constant bang om haren te verliezen'

"Ik was zo verdrietig. Overal viel het uit. Ik durfde niet meer te bewegen, niet meer mijn haren te kammen, niet meer even met mijn vingers door mijn haren te gaan. Constant was ik bang om nog meer haren te verliezen. En als vrouw wil je dat gewoon niet, je schaamt je voor je eigen kapsel, voor de kale plekken die iedereen kan zien."

Lees door onder het kader

'1 op de 4 coronapatiënten in ziekenhuis krijgt haaruitval'

Dermatoloog Rick Waalboer-Spuij van het Erasmus MC in Rotterdam vertelt aan RTL Nieuws dat mensen altijd haren verliezen. Dit gebeurt normaal in fases, zodat je niet in één keer kaal wordt. Bij veel stress of een heftig ziektebeeld kan dat proces echter verstoord raken, waardoor er veel meer haren in een keer uitvallen. Zo ook bij een infectie met het coronavirus. "Uit internationale studies blijkt dat ongeveer 25 procent van de coronapatiënten die in het ziekenhuis heeft gelegen, last krijgt van haaruitval." Mogelijk komt dat omdat je van koorts - wat veel coronapatiënten hebben gehad - last kunt krijgen van haaruitval. Daarnaast ligt er een mogelijke verklaring in het feit dat haarzakjes heel afhankelijk zijn van zuurstofrijk bloed. "Door Covid-19 hebben die haarzakjes misschien minder zuurstof gekregen."

De haaruitval ontstaat meestal zo'n twee maanden na het begin van de eerste coronaklachten, zo staat in het onderzoek. Erg ziek hoef je niet te zijn geweest, want ook mensen met mildere coronaklachten kunnen last krijgen van haaruitval, stelt Waalboer-Spuij. "Als iemand veel stress ervaart, kan dat al leiden tot klachten als haarverlies. Daarvoor hoef je niet per se corona te hebben of te hebben gehad. Het kan ook al optreden bij mensen die bijvoorbeeld stress ervaren door zelfisolatie of quarantaine."

Opvallend is volgens de dermatoloog dat op internet de zoekterm 'haarverlies' internationaal gezien enorm is toegenomen sinds het coronavirus. Het Nederlands Huisartsen Genootschap laat in een reactie weten dat er meer onderzoek nodig is om meer te weten te komen over een mogelijke relatie tussen haaruitval en corona.

Schepers is niet de enige die in Nederland kampt met extreem haaruitval na een coronabesmetting. In een besloten Facebookgroep voor (ex-)coronapatiënten reageerden tientallen mensen op een vraag of haaruitval door corona herkenbaar is.

'Ik draag een pruik'

Zo ook Jolanda Lievens (65) uit Almere. Ze kwam eind december op de corona-afdeling terecht van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Gelukkig mocht ze die na een aantal spannende dagen weer verlaten, maar ze is nog steeds herstellende. De grootste nawee? "Mijn haren. Het is inmiddels zo erg, dat ik een pruik draag."

Lievens voor de haaruitval (l) en Lievens toen de eerste kale plekken zichtbaar werden (r).
Lievens voor de haaruitval (l) en Lievens toen de eerste kale plekken zichtbaar werden (r).

Toen Lievens de eerste grote plukken in haar borstel terugvond, belde ze de huisarts. Die kon niets voor haar doen, het zou nou eenmaal bij corona horen. En toen Lievens haar verhaal deed bij haar longarts, zei ook hij dat het virus de boosdoener was. "Hij had al veel meer patiënten gehad met dit probleem. Het lichaam had moeten vechten, en dit hoorde er nou eenmaal bij."

'Het werd alsmaar minder'

Hoewel ze er niets aan kon doen, was het voor Lievens ontzettend vervelend om elke dag plukken haar uit haar hoofd te trekken. "Op een gegeven moment kwam de thuiszorg mij douchen, en dus ook mijn haren wassen. Ik borstelde het van te voren nog even door en ik zag hele proppen in mijn handen. Daarna voelde ik in de douche hele plukken langs mijn lichaam het doucheputje ingaan. Bij het föhnen vlogen de haren uit mijn hoofd op mijn ochtendjas. Zo werd het alsmaar minder, het was verschrikkelijk."

De haren die Jolanda Lievens in twee weken tijd kwijtraakte.
De haren die Jolanda Lievens in twee weken tijd kwijtraakte.

Nadat ze haar haren noodgedwongen kort had moeten knippen, moest Lievens ook besluiten een pruik te gaan dragen. "Ik heb wat afgehuild hoor, dat is niet normaal. Ik ben altijd enorm trots geweest op mijn mooie, glanzende, lange haren. Dat ik dan nu een pruik moet dragen, doet heel veel pijn. Maar bovenop mijn hoofd ben ik gewoon kaal, het was niet meer om aan te zien."

Goede hoop op herstel

Ook Lievens denkt dat ze zeker tachtig procent van haar haren is verloren na haar besmetting. Toch heeft ze, net als Schepers, goede moed dat het ooit weer zal aangroeien. "Ik hoop dat het weer terugkomt ja, gelukkig hoor ik daar goede signalen over. Dan hoop ik ook dat mijn wenkbrauwen en wimpers weer aangroeien, want ook die ben ik voor een groot deel verloren."

Lees meer over
Erasmus Medisch Centrum [EMC]NHGKapperGezondheidCoronavirusCovid-19Uiterlijke verzorgingLink in bioGemeente LaarbeekAlmere