Vertrouweling premier Johnson vernietigend over Britse corona-aanpak
Oud-topadviseur Dominic Cummings laat geen spaan heel van de aanpak van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk. De vertrouweling van premier Boris Johnson speelde aan het begin van de crisis een grote rol achter de schermen.
In een verhoor van een parlementaire onderzoekscommissie naar de aanpak van de crisis klapt Cummings uit de school. Volgens hem lag er geen enkel plan klaar toen 14 maart vorig jaar duidelijk werd dat er een lockdown moest komen. Cummings zegt dat de premier veel te lang aarzelde met de lockdown.
Allebei krankzinnig
Cummings zegt dat Johnson aanvankelijk dacht dat het virus niet zo gevaarlijk was. Hij haalt fel uit naar zijn voormalige werkgever. Het was 'volstrekt krankzinnig' dat Johnson premier was, terwijl er heel veel mensen waren die beter leiding hadden kunnen geven. Cummings erkent wel dat het ook 'volstrekt krankzinnig' is dat hij topadviseur was.
Traumatisch
Johnson heeft meteen gereageerd op de uitlatingen van Cummings. De premier beklemtoonde dat 'geen enkele beslissing over de bestrijding van het virus eenvoudig is geweest' en dat 'een lockdown afkondigen traumatisch voor een land kan zijn'.
Het Verenigd Koninkrijk werd in Europa het hardst getroffen door het coronavirus. 128.000 mensen overleden er aan het virus.
"We hebben als overheid gefaald toen de mensen ons het hardst nodig hadden", zegt Cummings. Hij bood daarvoor zijn excuses aan.
Cummings zei ook dat een reis van hem tijdens de eerste lockdown naar het noorden van Engeland 'een grote fout' was geweest. Cummings dacht dat hij het coronavirus had en reisde vanuit Londen naar het noorden zodat hij zijn kinderen niet kon aansteken. Hij reed ook nog ergens heen om te testen of zijn gezichtsvermogen nog goed was. "Dat was een grote blamage voor de regering en het coronabeleid."
Bemoeial
De 49-jarige Cummings was één van de invloedrijkste Conservatieven en een wegbereider voor het brexitreferendum van 2016 en daarmee het vertrek van het land uit de Europese Unie. Hij werd in de zomer van 2019 tot de belangrijkste adviseur van de premier aangesteld en scheen zich overal mee te bemoeien. Cummings verdween eind vorig jaar na zijn 'blamage' van het toneel.
'Chaos, slechte beslissingen en onkunde'
"Johnsons vertrouweling legt een bom onder Downing Street 10", zegt correspondent Anne Saenen. "Het beeld dat Dominic Cummings schetst van de Britse regering aan de vooravond van de coronapandemie is er één van chaos, slechte beslissingen en onkunde."
Als adviseur van Johnson treft ook Cummings blaam, zegt Saenen. "Maar door zich tijdens het verhoor kwetsbaar op te stellen en zijn excuses te maken voor de fouten die hij heeft gemaakt, schuift hij de schuld in de schoenen van Britse premier Johnson. Welke motivatie Cummings ook heeft om zich zo vernietigend uit te spreken, hij was aanwezig tijdens belangrijke vergaderingen aan het begin van de pandemie."
Het verhoor van vandaag is volgens Saenen de grootste inkijk die we zullen krijgen in het reilen en zeilen van de Britse regering ten tijde van één van de grootste crisissen sinds de Tweede Wereldoorlog. "En dit is nog niet het laatste wat we hierover zullen horen. Het verhoor van de parlementaire onderzoekscommissie wordt gezien als voorproefje van het openbare onderzoek dat Johnson aangekondigd heeft voor 2022. Na dat onderzoek zal duidelijk worden hoe Johnson uiteindelijk de geschiedenisboeken zal ingaan."