Nieuw advies EMA: Pfizer-vaccin ook geschikt voor jonge tieners
Ook kinderen tussen de 12 en 15 kunnen gevaccineerd worden tegen corona met het vaccin van Pfizer. Dat heeft het Europees Geneesmiddelenbureau EMA vandaag bekendgemaakt. Het is het eerste vaccin dat ook voor kinderen onder de 16 is goedgekeurd.
Nederland zal later een besluit nemen of dit advies van de EMA ook hier zal worden overgenomen. De bijwerkingen die jonge kinderen kunnen krijgen, zijn niet anders dan bij jonge volwassenen: spierpijn, vermoeidheid en lichte koorts.,
Het vaccin van fabrikanten Pfizer en BioNTech werd in december als eerste goedgekeurd in Europa. In januari werd in Nederland de eerste prik met het vaccin gezet. Maar die goedkeuring gold alleen voor mensen boven de 16.
Er was namelijk nog niet onderzocht of het vaccin ook goed werkt en veilig is bij jongere kinderen. Dat onderzoek is nu wel gedaan: volgens de fabrikanten was het vaccin tijdens een klinische test in de Verenigde Staten 100 procent effectief bij kinderen tussen de 12 en 15 jaar oud. Zo'n 2000 kinderen deden mee aan dit onderzoek.
In andere landen al in gebruik
Het EMA heeft het vaccin daarom nu ook voor die leeftijdscategorie goedgekeurd. Later vanmiddag geeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een toelichting op het besluit.
In de Verenigde Staten en Canada werd het Pfizer-vaccin eerder deze maand al goedgekeurd voor jonge tieners. In de VS komt iedereen boven de twaalf inmiddels in aanmerking voor een vaccin. Hoe dat eraan toegaat, zie je in deze video:
Voorlopig niet aan de beurt
Kinderen onder de zestien zijn in Nederland voorlopig niet aan de beurt voor een coronavaccin. Het prikken gebeurt hier op volgorde van oud naar jong: in juli moet iedere volwassene die dat wil zijn eerste prik kunnen krijgen.
Sterker nog: het is überhaupt nog niet bekend of Nederland ook jongeren gaat inenten. In de vaccinatiestrategie is daar tot nu toe in elk geval geen rekening mee gehouden. Nu er een vaccin is goedgekeurd, is het aan het ministerie van Volksgezondheid om daar een beslissing over te nemen. In Nederland zijn er zo'n 1,2 miljoen tieners tussen de 12 en 18, die nu nog niet in de vaccinatiestrategie zijn opgenomen, maar volgens het EMA wel veilig kunnen worden gevaccineerd.
Je kunt je afvragen of het wel nodig is om jongeren te vaccineren. De kans dat zij ernstig ziek worden na een coronabesmetting is klein, en de kans op overlijden nog veel kleiner.
Dragen bij aan verspreiding
Maar ze dragen wél bij aan de verspreiding van het virus. Eind vorig jaar, voor de scholen dichtgingen, hadden middelbare scholieren zelfs de hoogste besmettingsgraad van alle leeftijdsgroepen.
"Het is heel belangrijk dat kinderen en jongeren uiteindelijk wel gevaccineerd worden.", zei kinderarts en OMT-lid Károly Illy eerder tegen EditieNL. "Nederland telt 3,4 miljoen burgers onder de 18. Dat is zo’n 20 procent van het totaal aantal inwoners. Als zij niet worden gevaccineerd en anderen mensen om welke reden dan ook zich niet laten vaccineren, dan heeft dat invloed op de vaccinatiegraad."