Niet douchen

Is er onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Is er onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen
RTL

In een auto ben je veilig, op de fiets totáál niet, en inderdaad: je kunt beter niet onder de douche gaan staan als het onweert. Komt er een donderbui aan? Dit is wat je moet doen – én wat je beter kunt laten.

Jaarlijks treft de bliksem in Nederland een handvol mensen, van wie er één of twee om het leven komen. Vuistregel: je moet serieus gaan opletten als de tijd tussen bliksem en donder minder is dan 10 seconden. Dit zijn de belangrijkste do's-and-don'ts:

Doen

  1. Schuilen. Bij voorkeur in een gebouw. Maar een auto is ook goed: de constructie (een stalen kooi) beschermt je tegen de gevolgen van blikseminslag. Ga niet schuilen onder een boom: bomen trekken bliksem aan. Vooral alleenstaande bomen, bosranden en metalen afrasteringen zijn gevaarlijke plekken.
  2. Stekkers uit het stopcontact halen. Het spanningsveld van de bliksem zoekt een weg langs bedradingen en stekkers en pluggen. Dat kan tot schade leiden aan je elektronische apparatuur.
  3. Hurken. Dat wil zeggen: als je je in de open lucht bevindt. Ga gehurkt op de grond zitten met je hielen tegen elkaar (zie onder). Ga niet plat op de grond liggen. Ben je in of op het water: zwemmen, varen en surfen is gevaarlijk, dus zorg dat je het water zo snel mogelijk verlaat. In boten met een afgesloten metalen hut ben je veilig.

Niet doen

  1. Douchen. Het lijkt een klassiek fabeltje, maar het is toch echt waar: vermijd contact met stromend water. Slaat de bliksem dichtbij in, dan zoekt de stroom een uitweg langs leidingen. Dus niet alleen een douche en een bad kunnen gevaarlijk zijn, of kranen in het algemeen, maar ook radiatoren.
  2. Fietsen. Dat de banden van je fiets je tegen de gevolgen van bliksem beschermen, is flauwekul. Een fietser moet afstappen, de fiets een eindje verderop zetten en verder dezelfde voorzorgsmaatregelen nemen als andere mensen die zich buitenshuis bevinden.
  3. In een tentje gaan zitten. Een tent biedt geen enkele bescherming tegen blikseminslag. Sterker nog: de kans om (indirect) te worden getroffen is groter omdat de tent het hoogste punt kan zijn in de omgeving of omdat hij zich in de buurt bevindt van een alleenstaande boom, een metalen hek of een lantaarnpaal.
Lees meer over
BuienradarGezondheidExtreem weerGezond levenWeerOnweer