Pollenexplosie

Neusspray, pillen of zoenen? Dit kun je doen tegen hooikoorts

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© iStockNeusspray, pillen of zoenen? Dit kun je doen tegen hooikoorts
RTL

Het wordt ook de komende dagen prachtig weer. Maar niet iedereen is er even blij mee: voor hooikoortspatiënten is het een bijzonder onaangename periode van gesnotter, hoestbuien en jeukende ogen. Hoe komt dat, kun je er wat aan doen, en zo ja, wat precies? 

Laten we om te beginnen even naar de pollenradar kijken, want die slaat momenteel dieppaars uit, en dat is héél slecht nieuws voor mensen die last hebben van hooikoorts: 
 

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Mieke Koenders, pollenexpert bij het Elkerliek ziekenhuis, weet precies waarom mensen met hooikoorts nu zo'n last hebben: "Door de milde winter zijn veel pollenverspreidende planten en bomen opeens tot bloei gekomen. Het is een soort bom", zei ze eerder tegen EditieNL.

Explosieve pollenperiode

Een explosieve pollenperiode dus, waarvan hooikoortspatiënten de dupe zijn. Je haalt ze d'r zo uit: getooid met een familiepak tissues, niesend en hoestend met rode ogen verborgen achter een zonnebril, proberen deze ongelukkigen toch nog iets mee te pakken van het mooie weer. Maar is er dan echt niets aan die allergie te doen? Jawel, we zetten wat mogelijkheden op een rijtje.

Geneesmiddelen

Zo zijn er heel wat geneesmiddelen tegen hooikoorts op de markt, ook al is het niet altijd eenvoudig om het voor jou meest geschikte te vinden. Er zijn verschillende neussprays en oogdruppels, en misschien helpt hooikoortstape je wel. Let goed op de bijwerkingen, en begin op tijd met het gebruik ervan. Als je veel last hebt van hooikoorts, kun je het beste met je huisarts overleggen welk middel het geschiktst is. Die kan bovendien allergietests laten uitvoeren.

Veel mensen blijken toch ook gewoon baat te hebben bij de middelen die je bij elke drogist kunt kopen. Het grote nadeel ervan: je komt hiermee nooit helemaal van je hooikoorts af. Als je de producten niet meer gebruikt, ga je gewoon weer snotteren.

Immunotherapie

Je kunt ook grof geschut inzetten: immunotherapie. Maar ja, dat betekent dat je een paar jaar injecties nodig hebt waarmee je wordt blootgesteld aan de pollen waarvoor jij allergisch bent. "Op die manier word je er langzaam minder gevoelig voor, en kom je dus van je hooikoorts af", zei voormalig KNO-arts Francis Burgersdijk eerder tegen RTL Nieuws.

"Afhankelijk van de ernst van je klachten is dat een optie. Maar als je met een pilletje kunt voorkomen dat je last hebt van je hooikoorts, zou ik niet aanraden om een prikkuur van meerdere jaren te volgen."

Huis-, tuin- en keukentips

En dan zijn er natuurlijk ook gewoon nog heel veel praktische huis-, tuin- en keukentips waarmee je het ergste leed kunt verzachten. Houd je ramen dicht om de pollen buiten te houden, bijvoorbeeld, of zet een zonnebril op. Een andere aanrader: ga naar zee, althans, als de wind aanlandig is. 

Ook zo'n last van hooikoorts? 11 tips om het gesnotter te verminderen
Lees ook

Ook zo'n last van hooikoorts? 11 tips om het gesnotter te verminderen

Wat ook zou kunnen helpen, al is daar geen enkel wetenschappelijk bewijs voor: smeer wat vaseline onder je neus, daar blijven de pollen aan vastplakken en zo kunnen ze je neus niet in. Maar zelfs als dat zo is, adem je er natuurlijk nog steeds veel in.

Zoenen

Wat ook wel eens gesuggereerd wordt: zoenen. Japanse onderzoekers ontdekten dat bij hooikoortspatiënten de productie van de stof histamine in het lichaam aanzienlijk afneemt na een halfuurtje zoenen. Histamine veroorzaakt niezen, een loopneus en tranende ogen.

En er zijn nog veel meer tips: kies het juiste moment om te gaan sporten, bijvoorbeeld, draag nachtlenzen, en gebruik een nat washandje voor je jeukende ogen.

Voor al die middeltjes en manieren om de klachten te verminderen geldt volgens KNO-arts Burgersdijk: als het voor jou werkt, ga er dan vooral mee door. "Hooikoorts kan heel vervelend zijn, dus mensen grijpen iedere methode aan. Als je het gevoel hebt dat een bepaalde methode de klachten vermindert, maak daar dan vooral gebruik van, zelfs als er geen wetenschappelijk bewijs voor is."

Hooikoorts tijdens corona

Eén ding is zeker: hooikoortspatiënten voelen zich dit jaar een stuk prettiger dan een jaar geleden. Oké, de soms gekmakende hooikoortsverschijnselen zijn nog steeds hetzelfde, maar vorig jaar, toen we nog aan het begin van de coronapandemie zaten, werden mensen met pollenallergie bij elke hoest- en niesbui ook nog eens met scheve en soms zelfs vijandige ogen aangekeken omdat ze als gevaarlijke virusverspreiders werden beschouwd. Gelukkig is dat in onze steeds meer gevaccineerde en geteste maatschappij nu een stuk minder.

Bekijk ook: Voel je het alweer? Wanneer en waarom je last hebt van hooikoorts

Lees meer over
HooikoortsAllergieBloemenNatuur & MilieuWetenschapGezondheid