Tieners aan de beurt voor coronavaccinatie: 10 vragen beantwoord
Jongeren van 12 tot en met 17 jaar kunnen zich vanaf vandaag laten vaccineren. Maar welke tieners zijn als eerste aan de beurt? Kun je zelf bellen voor een afspraak? En wat als je geen DigiD hebt? 10 vragen beantwoord.
1. Wie is er als eerste aan de beurt?
Jongeren die geboren zijn in 2004, dus de 17-jarigen, kunnen vanaf vandaag 10.00 uur een afspraak maken voor een coronavaccinatie bij een GGD-priklocatie.
Ze kunnen de GGD bellen om een afspraak in te plannen, of met een DigiD via de website van de Rijksoverheid een afspraak maken.
2. Hoe weet ik wanneer ik aan de beurt ben?
Vanaf 6 juli krijgen de opvolgende jaartallen een uitnodigingsbrief. Dus 2005, 2006 enzovoort. De uitnodigingen werken volgens hetzelfde systeem als bij de volwassenen: per dag wordt gekeken of er een geboortejaar kan worden uitgenodigd.
3. Ik heb geen DigiD, is dat erg?
Jongeren die geen DigiD hebben, kunnen telefonisch een afspraak maken bij de GGD. Het nummer staat op de uitnodigingsbrief. Als je belt, heb je alleen je burgerservicenummer (BSN) nodig.
Je kunt ook een DigiD aanvragen. Hou er dan wel rekening mee dat het gemiddeld drie werkdagen duurt om een DigiD te krijgen.
4. Welk vaccin krijgen de jongeren?
Alle jongeren vanaf 12 jaar krijgen het mRNA-vaccin BioNTechPfizer. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) hanteren strenge criteria, BioNTech/Pfizer voldoet daaraan. Het EMA kijkt nog naar het toelaten van vaccineren van jongeren met Moderna.
5. Hebben tieners een aangepaste dosis nodig?
Of tieners een aangepaste dosis nodig hebben en wat de eventuele bijwerkingen bij kinderen kunnen zijn, zie je in onderstaande video:
6. Veel jongeren worden niet erg ziek van corona. Waarom zou je die prik nemen?
Volgens de Gezondheidsraad kan het zeker voordelen hebben als jongeren zich laten vaccineren. Het virus kan bij jongeren voor langdurige Covid zorgen. Dit vermijd je door te vaccineren.
Als veel jongeren zich laten vaccineren, besmetten ze elkaar onderling minder en hoeven scholen minder vaak dicht en klassen minder vaak in quarantaine.
Daarnaast kan de vaccinatie bij jongeren volgens de Rijksoverheid een opleving van de deltavariant in het najaar helpen in toom te houden. Het RIVM heeft berekend dat het vaccineren van jongeren vanaf 12 jaar bijdraagt aan een hogere vaccinatiegraad, dat zorgt voor een flinke afname van het reproductiegetal. En dat betekent een afname van het aantal infecties, ziekenhuisopnames, ic-opnames en sterfte bij volwassenen.
7. Waarom zou je de vaccinatie niet nemen?
Omdat het een nieuw vaccin is, zijn er nog geen langetermijnstudies naar de effecten. Daar maken sommige ouders en jongeren zich zorgen over. Directeur Agnes Kant van bijwerkingencentrum Lareb zei eerder tegen RTL Nieuws: "Je krijgt een vaccin binnen, en je lichaam reageert daar vervolgens op. Het komt niet vaak voor dat er bijvoorbeeld pas een half jaar later gevolgen te merken zijn."
Bijwerkingen op de lange termijn zijn niet waarschijnlijk. "Maar daarmee ook niet uitgesloten. Zeg nooit nooit", zegt Kant.
8. Mag een tiener zelf beslissen de prik te nemen?
De 16- en 17-jarigen mogen zelf bepalen of ze een prik willen. Jongeren tussen de 12 en 15 jaar beslissen samen met hun ouder(s) of verzorger of ze de vaccinatie willen, maar kinderen hebben het laatste woord.
Komt een tiener er met vader, moeder of verzorger niet uit, dan is de mening van het kind doorslaggevend. Minister De Jonge zei in een toelichting: "Als hun ouders het niet willen en zij wel, dan kunnen ze zelf een afspraak maken met de GGD."
9. Kun je de beslissing uitstellen?
Wie een uitnodiging heeft, hoeft niet meteen een afspraak te maken. De uitnodiging verloopt niet. Dus wat langer nadenken over de vaccinatie is geen probleem.
10. Wanneer hebben alle jongeren hun eerste prik gehad?
De Rijksoverheid schat in dat alle jongeren tussen de 12 en 17 jaar die dat willen nog voor het begin van het schooljaar hun eerste prik hebben gehad. De tweede volgt dan in september.