Veiligheid belangrijker

Verschillende nachtclubs en kroegen gooien deuren dicht: 'Willen geen risico nemen'

Door Elise Spetter··Aangepast:
© ANPVerschillende nachtclubs en kroegen gooien deuren dicht: 'Willen geen risico nemen'
RTL

Het tij kan snel keren: twee weken geleden stond de horeca nog te trappelen om open te gaan, nu besluiten verschillende nachtclubs en kroegen de deuren alweer te sluiten. Dit keer niet door een coronacluster, maar uit voorzorg. "Door de oplopende besmettingen vinden wij het niet verantwoord om open te blijven."

Dat schrijft het Groningse café Shooters op hun Facebookpagina. Ze zijn niet de enige in de noordelijke provincie die overgaat tot sluiting. Ook andere cafés en discotheken gooien de deuren dicht.

"Wij voelen ons verplicht om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen. De veiligheid van onze bezoekers en ons personeel staat voorop", schrijft discotheek Bon Bini uit Veendam.

Toename besmettingscijfers

Gisteren werden bij het RIVM 3688 positieve coronatests gemeld. Dat is veel meer dan de afgelopen dagen. De meeste positieve tests komen van de jongeren, zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Het is volgens hem niet aannemelijk dat ze zullen leiden tot nieuwe ziekenhuisopnames. Volgens de minister zijn veel besmettingen terug te leiden tot horeca, bijvoorbeeld in steden als Amsterdam, Groningen en Enschede.

Er zijn ook meer tests afgenomen in het kader van toegangstesten of testen voor een reis, maar die kunnen de stijging niet verklaren. Die zijn goed voor zo'n 10 procent van alle positieve coronatests.

De oplopende besmettingen zetten horecaondernemers ook op andere plekken in Nederland aan het denken. Het risico is te groot, vinden ze.

Wel of niet negatief?

Zo laten de Amsterdamse Club Nyx en café Exit weten het niet slim te vinden open te gaan dit weekend. "We hebben mensen binnen gehad die negatief getest waren, maar na het weekend positief. Ik heb ook vijf personeelsleden die positief testten en een aantal die wel klachten heeft, maar negatief testte", zegt eigenaar Rob de Jong.

Zolang hij niet zeker weet of het personeel ook echt negatief is, gaat hij niet open. Maar daarnaast, zegt hij, zou het ook fijn zijn als de overheid beter aangeeft of dit is ingecalculeerd. "En de besmettingen geen probleem zijn."

Keuze horecaondernemers

Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sluiten enkele discotheken en kroegen hun deuren uit voorzorg: "Om zowel de veiligheid van hun gasten als medewerkers te garanderen."

Horeca roept klanten op: houd je aan de regels
Lees ook

Horeca roept klanten op: houd je aan de regels

Maar, benadrukt de brancheorganisatie, uiteindelijk maken de horecaondernemers zelf deze afweging. "Van een trend is zeker geen sprake. Zo was op veel plaatsen de testcapaciteit afgelopen weekend beter geregeld en werkte ook de CoronaCheck-app goed", zegt een woordvoerder.

Coronaclusters

In verschillende steden in Nederland zijn op feestjes coronaclusters opgedoken, waarvan een aantal in horecazaken of nachtclubs. Zo kwam vorige week de Enschedese nachtclub Aspen Valley in het nieuws. Van de ongeveer 600 feestgangers die er op 26 juni waren, blijken er inmiddels 180 corona opgelopen te hebben. Volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede zouden de QR-codes onderling zijn doorgestuurd. 

Ook in onder meer Maastricht en Rotterdam werden horecazaken gesloten vanwege een golf aan coronabesmettingen. Zo meldde 1Limburg dat vier horecazaken zijn gesloten vanwege besmettingen onder het personeel. Hetzelfde geldt voor de Après Skihut in Rotterdam: ook die blijft dicht na besmettingen onder het personeel, meldde Rijnmond.

Iemand die dit weekend bijvoorbeeld niet zijn deuren sluit, is Gert-Jan van der Zee. Hij is de eigenaar van café Costa op het Stratumseind in Eindhoven. "Ik moet geld verdienen. Ik kan het niet na anderhalf jaar dicht zijn. Ik heb leningen afgesloten, moet een huis betalen en werknemers salaris geven."

Ondanks dat hij veel begrip heeft voor ondernemers die dit weekend niet opengaan, denkt hij dat het veilig kan. "Mijn personeel is gevaccineerd en telkens als ze komen werken, verzoek ik ze met klem om een test te doen. De jongeren die het krijgen, belanden zelden in het ziekenhuis."

Frustratie

Daarbij komt dat hij al inkomsten misloopt, nu burgemeester Jorritsma heeft besloten dat op het Stratumseind geen terrassen meer mogen staan op stapavonden.

Die beslissing frustreert hem enorm. "Ik haal een derde van mijn omzet uit het terras, dat is veel. Bovendien geeft de gemeente eerst meer ruimte voor terrasuitbreiding, maak ik veel kosten en moet ik nu alles weer opruimen. Dat snap ik niet." 

De KHN blijft erop hameren dat bezoekers de basisregels goed moeten naleven, maar zegt ook dat besmettingen nooit honderd procent zijn uit te sluiten. "Niet bij een club of discotheek, maar ook zeker niet bij evenementen of andere plekken waar mensen samenkomen."

Het blijft volgens hen moeilijk om de exacte plaats van de besmetting te bepalen, aangezien de anderhalve meter afstand niet overal wordt nageleefd. "Vooral niet in privésituaties."

Twee weken geleden mochten na ruim een jaar de nachtclubs weer open. Dat zorgde voor veel vreugde! Maar door het stijgende aantal coronabesmettingen besluiten sommige nachtclubs hun deuren voor dit weekend alweer te sluiten.
Lees meer over
Koninklijke Horeca NederlandHorecaCoronavirusCoronamaatregelenLink in bio