Onbetrouwbare tests

'Jongeren kun je de oplopende besmettingen niet aanrekenen'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Jongeren kun je de oplopende besmettingen niet aanrekenen'
RTL

Jongeren worden zo'n beetje naar voren geschoven als de grote schuldigen van het snel oplopen van de coronabesmettingen en dat is onterecht, vinden zij.

In de persconferentie van demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge werden gisteren nieuwe coronamaatregelen aangekondigd. Zo moeten discotheken en nachtclubs weer dicht tussen 00.00 en 06.00 uur.

Jongeren hebben daar een nare smaak aan overgehouden. Ook Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond, is verontwaardigd: "Iedereen heeft zich aan de regels gehouden, dansen en uitgaan mocht weer, en nu lijkt het de schuld van de jongeren dat de vrijheden teruggedraaid moeten worden en het slechter gaat."

Dansen met Janssen

Jongeren hebben lang moeten wachten tot ze weer met vrienden konden uitgaan. "Dus als De Jonge dan zegt 'je kunt dansen met Janssen en met Testen voor Toegang', dan is het ook terecht dat je dat gaat doen", verwoordt Boahene het sentiment onder jongeren.

Omdat er coronabrandhaarden ontstonden na horecabezoeken, moet die sector vanaf vandaag tot halverwege augustus opnieuw de deuren elke dag om middernacht sluiten. "Jongeren hebben zich aan de regels gehouden, maar blijkbaar waren de regels niet geschikt, zo concludeert de regering nu zelf. Dat verwijt kun je jongeren niet maken."

Keurig aan de regels gehouden, en nu thuis met corona: 'Heel zuur'
Lees ook

Keurig aan de regels gehouden, en nu thuis met corona: 'Heel zuur'

Zo lek als een mandje

De grote vraag blijft waar het is fout gegaan met het systeem voor toegangstests voor clubs en evenementen, dat zo lek als een mandje bleek te zijn. Denk aan de 21-jarige Amsterdammer die - zo bleek achteraf - onterecht een negatieve uitslag had gekregen. Hij had die avond 'met iedereen staan knuffelen'.

Want er ging veel mis, en dat had verschillende oorzaken, zei Bert Niesters, hoogleraar medische microbiologie, eerder tegen RTL Nieuws. Zo werd de coronacheck aan de deur na de lockdown soms slecht uitgevoerd, en werd er flink gesjoemeld door mensen die zelf geen geldige eigen QR-code hadden.

Onbetrouwbare tests

Maar ook met de tests was er van alles aan de hand. Testen voor Toegang werd uitgevoerd met antigeentests, en die zijn een stuk minder betrouwbaar dan de PCR-tests in de GGD-straten.

En dan is er nog de geldigheid van die tests: een antigeensneltest is geldig voor 24 uur. Niesters: "In de praktijk blijkt nu dat dit geregeld wordt opgerekt tot 40 uur." Volgens de hoogleraar mocht je bij veel evenementen twee dagen van te voren al een toegangstest doen. En eigenlijk had iedereen die dat deed dus thuis moeten blijven, zonder gefeest en familiebezoek.

Bekijk ook - Han loopt corona op bij eerste feestje na lockdown: 'Je waant je veilig'

In Enschede hebben ze aan de opening van de clubs een flinke kater overgehouden. Hoewel alle bezoekers vooraf negatief hadden getest, werd er toch een coronacluster in discotheek Aspen Valley vastgesteld door de GGD.
Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeLSVbCoronabesmettingenCoronavaccinCoronatest