Geen verzekering

Andre (28) is er kapot van: hele inboedel kwijt door overstroming

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Andre (28) is er kapot van: hele inboedel kwijt door overstroming
RTL

Noodweer in Zuid-Limburg leidt tot vele gedupeerden, Andre Bakker (28) is er een van. Voordat hij het wist, kwam het water tot kniehoogte, begon zijn auto te drijven en kwam het laminaat langzaam los. Op het laatste moment sloot hij een inboedelverzekering af: "Ik trek het niet als ik de forse rekening zelf moet betalen."

De afgelopen dagen kampen grote delen van Zuid-Limburg met grote wateroverlast. Ook in buurlanden Duitsland en België zorgt extreme regenval voor overstromingen in het Limburgse heuvellandschap.

Verjaagd door noodweer: 'Ik moet nu ophangen, er komt water binnen'
Lees ook

Verjaagd door noodweer: 'Ik moet nu ophangen, er komt water binnen'

Andre uit het Limburgse Wittem ervoer de gevolgen van dichtbij: "Het was heel heftig, ik ben er kapot van", zegt hij aan de telefoon. Hij verblijft tijdelijk bij zijn ouders, want zijn eigen huis is onbewoonbaar geworden. Zijn auto heeft hij met een paar vrienden naar een parkeerplaats geduwd: "Daar staat die wat hoger en veiliger."

Van kwaad tot erger

Zijn dag gisteren begon rustig, vertelt hij. "In de ochtend was er niks aan de hand, maar in de loop van de middag barstte de regen los. Al vrij snel zag ik dat mijn putjes overstroomden: buiten en binnen. Ik belde direct de woonvereniging om te vragen wat er aan de hand was, maar die konden niks doen."

Het huis van Andre.
Het huis van Andre.

Het ging van kwaad tot erger. Zijn stofzuiger, gordijnen, bankstel, koelkast, keukenvloer, laminaatvloer en bed: het is de inboedel waarvan Andre vreest dat hij deze vaarwel zal moeten zeggen. "Alleen mijn televisie en draadloze speaker heb ik waarschijnlijk kunnen redden. Alles was onder water gelopen."

Geen verzekering

Misschien nog wel het ergst van alles: Andre was niet verzekerd. Op het moment van de hevige regenval, sloot hij nog een inboedelverzekering af voor zijn huis. "Misschien helpt het nog. Er gebeurde nooit wat, dus ik durfde het wel aan zonder", legt hij uit. 

Hij vreest voor ongeveer 10.000 euro schade en dat zelf betalen lukt hem niet. "Ik leef van een uitkering, dus dat trek ik niet."

Vaststellen schade

Wie bepaalt eigenlijk waar je recht op hebt in zo'n geval? Volgens manager bij waardespecialist CED Property, John Hulzinga, zijn dit soort gebeurtenissen uitzonderlijk. Binnen zijn bedrijf werken experts die helpen bij het vaststellen van de schade. Zij komen vooral in actie als de verzekeraar deze schade niet goed genoeg kan vaststellen. "De verzekeraar kan ons dan inschakelen."

De volgende stap is dat wij een afspraak maken met de verzekerden, legt Hulzinga uit. "Dan gaan we langs en kijken we wat er is beschadigd. Ook vragen we hoeveel bijvoorbeeld het laminaat kostte. Als het laminaat totaal verloren is, wordt het bedrag vastgesteld en krijgt de klant hetzelfde soort laminaat terug. Zo doe je het met de hele inboedel: je kijkt met de klant wat er heeft gestaan en wat het waard was."

Hulzinga heeft inmiddels contact gehad met verschillende experts uit Zuid-Limburg: "Wat ik van mijn mensen hoor, is het redelijk heftig. Er is opeens zoveel schade in een gebied. Ik hoor dat de meeste mensen nu bezig zijn met het vinden van onderdak en in kaart proberen te brengen wat de situatie is. Daarna komen wij aan de beurt."

En wat als je geen verzekering hebt? "Het is heel treurig om te zeggen, maar dan heb je helaas pech gehad. Dat is het risico wat je neemt."

Andre noemt de situatie ronduit vervelend, maar is ook realistisch: "Wat moet je eraan doen? Dit is de allereerste keer dat ik zoiets meemaak. Zelfs buren zeiden dat dit in de afgelopen 50 tot 60 jaar niet is gebeurd."

Voorlopig overnacht Andre bij zijn ouders. Hij heeft geen idee wat er met het huis gaat gebeuren. "Het enige wat ik nu kan doen, is alles uit m'n huis halen en opnieuw beginnen. Ik heb geen andere keus."

Lees meer over
WateroverlastLimburg