Reizen in geel en groen Europa: wat betekent dat voor jou?
Nederland schaft de oranje reisadviezen af: de kleurcodes van Europa veranderen vandaag naar geel en groen. Alleen in het geval van een nieuwe virusvariant kan Nederland een EU-land opnieuw op oranje zetten. We zetten de vijf belangrijkste vragen over de nieuwe maatregelen op een rij.
Dat in een land veel coronabesmettingen zijn, is volgens coronaminister Hugo de Jonge geen reden meer voor een oranje reisadvies. Behalve de besmettingen wordt ook gekeken naar de vaccinatiegraad en de druk op de zorg. Volgens het kabinet gaat het daarmee de goede kant op: genoeg reden om de kleurcodes te veranderen van oranje naar geel.
1. Wat verandert er precies?
Veel Europese landen krijgen dus een gele kleurcode in het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken (BuZa). Dat betekent dat reizigers die terugkeren uit een Europees land met een geel reisadvies, zich moeten laten testen óf een coronabewijs moeten laten zien.
Dat kan een bewijs zijn van volledige vaccinatie, een herstelbewijs dat je ooit positief bent getest op het coronavirus of een recente negatieve uitslag.
Het doen van een test gebeurt op een testlocatie in het buitenland. Op de website van Nederlandwereldwijd.nl kun je per land de verschillende testlocaties opzoeken voor het doen van een PCR-test.
De quarantaineplicht voor Europese landen wordt niet meer gehandhaafd. In ruil daarvoor krijgen reizigers die zijn teruggekomen uit landen met een geel reisadvies, het dringende advies zich op de dag na aankomst én op dag vijf te laten testen bij de GGD.
Dat is volgens De Jonge 'in ruil voor de quarantaineplicht'. De GGD GHOR zegt over 'voldoende capaciteit' te beschikken om de tests op te vangen.
2. Waarom wordt een negatieve test pas verplicht na 8 augustus en niet nu de EU-landen geel kleuren?
Dat heeft te maken met een zogeheten overgangsperiode. Die is ingesteld om Nederlanders op vakantie in een geel gebied geen verrassingen te bezorgen. Neem bijvoorbeeld Frankrijk: dit land staat op geel en Nederlandse vakantiegangers die daar op vakantie zijn, zouden dan sinds vandaag een verplichte, negatieve test moeten laten zien.
Het kabinet werkt om deze reden met een overgangsperiode tot 8 augustus. De Jonge: "Dus mensen die tot 8 augustus terugkeren uit een geel land, zijn niet verplicht een Digitaal Corona Bewijs (DCC) te laten zien."
In landen waar het laten zien van een testbewijs al verplicht was, zoals in Spanje, Portugal, Andorra en Cyprus vanwege hun oranje kleurcode, blijft de regel gelden tot 8 augustus.
3. Wat moet je doen als je positief test op het coronavirus in een geel gebied?
Als je positief test op het coronavirus, moet je verplicht in quarantaine in het land waar je op vakantie bent. Het is niet de bedoeling dat je terugkeert naar Nederland. Volgens het kabinet is het je eigen keuze op vakantie te gaan naar het buitenland. "Een keuze die gepaard gaat met risico's", zegt een woordvoerder van BuZa.
Maar het verplicht in quarantaine gaan, heeft mogelijk extra kosten tot gevolg. Volgens het Verbond van Verzekeraars gaat elke verzekeraar daar op een eigen manier mee om. Het is daarom van belang dat elke reiziger dit zelf checkt bij zijn verzekeraar, zegt een woordvoerder.
4. Hoe wordt gecontroleerd dat vakantiegangers zich testen?
Volgens De Jonge komen er geen aparte douaneposten bij snelwegen, maar worden mobiele teams ingezet om steekproefsgewijs autoreizigers te controleren of zij de grens overgaan met een geldig vaccinatiebewijs. De politie zegt daarentegen tegen RTL Nieuws nog van niets te weten. Ook voor autoreizigers uit gebieden die tot nu toe oranje waren, zoals Spanje en Portugal, zijn die controleteams er niet.
In bussen, vliegtuigen en treinen vindt de controle plaats door de vervoerder. Volgens De Jonge zal die controle 'veel strikter zijn'. "Daar vindt eigenlijk gewoon een honderdprocentcontrole plaats."
5. Het doen van een test is niet goedkoop. Heeft dit niet tot gevolg dat veel mensen een boete riskeren?
Ben je niet volledig gevaccineerd of heb je geen coronaherstelbewijs, dan moet je verplicht een negatieve test laten zien voor aankomst in Nederland. Alleen het doen van zo'n test is niet goedkoop: een PCR-test kost soms meer dan 95 euro, een antigeentest is vaak goedkoper.
Als je steekproefsgewijs wordt aangehouden, kun je een boete krijgen van 95 euro. Maar het betekent niet dat de toegang tot Nederland je wordt ontzegd. Volgens De Jonge mag je doorrijden als je de boete hebt betaald. De boetes worden uitgedeeld aan alle inzittenden boven de 12 jaar oud.