'Lessen te leren'

Sigrid Kaag haalt in lezing stevig uit naar Mark Rutte

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP / Phil NijhuisSigrid Kaag haalt in lezing stevig uit naar Mark Rutte
RTL

D66-leider Sigrid Kaag heeft vanavond meerdere keren een sneer uitgedeeld aan VVD-leider Mark Rutte. Ze zei onder meer dat er 'de nodige lessen' te leren zijn als het gaat om 'medemenselijkheid, betrouwbaarheid, openheid en effectief bestuur'. "Dat geldt ook voor degenen die om het hardst roepen hoe onwijs gaaf ons 'landje' toch wel is."

Kaag deed haar uitspraken in de HJ Schoo-lezing die zij dit jaar mocht geven. "De realiteit van de toeslagenaffaire en het corona-crisismanagement leggen genadeloos bloot dat een goed functionerende democratische rechtstaat nooit een rustig bezit is", zei ze. "Dat wij de nodige lessen hebben te leren, als het gaat om medemenselijkheid, betrouwbaarheid, openheid en effectief bestuur."

'Lang laten sussen'

"Dat geldt ook voor degenen die om het hardst roepen hoe onwijs gaaf ons 'landje' toch wel is. Veel te lang hebben we ons in de verdoving van de zelfgenoegzaamheid laten sussen door politieke bijziendheid."

Kaag had het ook over de formatie. Ze zei het gevoel te hebben zich 'op een ander spoor te begeven' dan haar tegenstrevers en collega's in de politiek.

'Te goedgelovig'

Ze benoemde nogmaals dat wat haar betreft op de inhoud prima verder gepraat had kunnen worden door VVD, CDA, GroenLinks en PvdA. "Het is voor mij moeilijk te bevatten dat we nu nog niet aan tafel zitten met de enthousiaste partijen. En ik denk ook voor de mensen in het land. Misschien was ik al die tijd al te goedgelovig. Ik dacht dat het menens was, dat werken vanuit de inhoud."

Gemopper bij D66 en veel telefoontjes: formatie nog steeds in het slop
Lees ook

Gemopper bij D66 en veel telefoontjes: formatie nog steeds in het slop

Als oplossing voor de vastzittende formatie had ze het niet over een minderheidskabinet – zoals oud-informateur Mariëtte Hamer vrijdag adviseerde – maar over het zoeken naar een gezamenlijke oplossing met zes partijen, waarbij ze nadrukkelijk de twee linkse partijen erbij wil halen.

Rol voor grootste partij

"Een bijzondere rol daarbij is weggelegd voor de grootste partij. Na een zomer vol inhoudelijk werk zijn helaas potentiële bondgenoten op niet-inhoudelijke gronden uitgesloten. Het is nu de verantwoordelijkheid van de grootste partij om de impasse te doorbreken, de inhoudelijke steun en het politiek vertrouwen te herwinnen, met name van links. Dat is ook belangrijk voor de stabiliteit."

Politiek verslaggever Floor Bremer volgt de HJ Schoo-lezing van Kaag. "Ze haalt een paar keer stevig uit naar Rutte", zegt zij. "Ook hekelt ze het 'gehalte Haags gedoe' in deze formatie en de rol die beeldvorming speelt. Iets waar ze zich naar eigen zeggen niet bij op haar gemak voelt. Maar linksom of rechtsom is ze zelf inmiddels ook al ruim vijf maanden onderdeel van dit spel en doet haar partij net zo hard mee aan die beeldvorming."

Geen buitenstaander

Volgens Bremer is Kaag geen buitenstaander meer. "En ook als partijleider speelt ze inmiddels volop mee. Daarmee lijkt ze ook zichzelf een opdracht te geven wanneer ze over goed leiderschap zegt 'dat het verder kijken is dan politiek lijfsbehoud' en dat je 'jezelf en je partij ondergeschikt moet maken aan het publiek belang'.

"Het is de vraag wat dit doet voor de sfeer aan tafel, als naar alle waarschijnlijkheid Johan Remkes als informateur een nieuwe poging gaat wagen", zegt Bremer.

De HJ Schoo-lezing wordt jaarlijks aan het begin van het politieke jaar gehouden. Onder anderen Mark Rutte (2013), Ahmed Aboutaleb (2015) en Wopke Hoekstra (2019) gingen Kaag voor. Vorig jaar werd de lezing gehouden door president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot.

Lees meer over
Sigrid KaagMark RutteNederlandse politiek