Gemopper bij D66

Gemopper bij D66 en veel telefoontjes: formatie nog steeds in het slop

Door Stephan Koole··Aangepast:
© ANPGemopper bij D66 en veel telefoontjes: formatie nog steeds in het slop
RTL

Een dag van druk telefonisch overleg tussen diverse politieke leiders heeft de voortgang van de formatie nog niet veel verder gebracht. Dat melden diverse bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. De vraag is: hoe nu verder?

De formatie zit sinds vrijdag diep in het slop. GroenLinks en de PvdA maakten toen bekend dat ze in de gesprekken om de kabinetsformatie als één fractie wilden gaan onderhandelen. VVD en CDA wezen deze verregaande samenwerking als te mager van de hand.

GroenLinks en PvdA willen als één fractie onderhandelen in formatie
Lees ook

GroenLinks en PvdA willen als één fractie onderhandelen in formatie

Bij D66 leidt de houding van CDA en VVD tot stevig ongenoegen. Bij die partij wijzen ze erop dat er met de VVD een aanzet voor een regeerakkoord is geschreven. Dat CDA, PvdA en GroenLinks daar gematigd positief op hebben gereageerd en dat de ChristenUnie negatief was. "En nu willen CDA en VVD niet met de linkse partijen verder praten, maar met de ChristenUnie", moppert een betrokkene. "Dat moeten ze toch maar eens uitleggen."

De liberalen en christendemocraten wijzen erop dat ze van het begin af aan hebben gezegd niet met PvdA en GroenLinks tegelijk te willen onderhandelen. Rutte noemde dat een linkse wolk.  

Fuseren

In VVD- en CDA-kring zeggen bronnen dat de samenwerking van GroenLinks en PvdA - die vormen tijdens deze formatie één fractie - veel minder ver gaat dan beide partijen bij informateur Hamer zouden hebben beloofd. Daar zouden PvdA-voorvrouw Ploumen en GroenLinks-voorman Klaver een beeld hebben geschetst van een gefuseerde fractie en plannen om ook de partijen te fuseren.

Volgens een betrokkene had de VVD geen nee kunnen zeggen als de beide linkse fracties echt waren samengesmolten. Nu wordt het door CDA en VVD als 'veel te weinig' omschreven. "En dus is de door D66-leider Kaag zo gewenste coalitie met GroenLinks en PvdA nu van de baan."

Onhaalbaar

Vraag is wel wat er nu moet gebeuren. Volgens betrokkenen zal informateur Hamer eerst formeel moeten vaststellen dat een kabinetsformatie waaraan VVD, D66, CDA, GroenLinks en de PvdA meedoen onhaalbaar is.

Dit ondanks het feit dat PvdA en GroenLinks positief staan tegenover de voorzet voor een regeerakkoord die VVD en D66 hebben gemaakt. Hamer zal dan ook formeel bij Rutte (VVD) en Hoekstra (CDA) moeten vaststellen dat zij onderhandelingen met GroenLinks en PvdA blokkeren.

Opdracht teruggeven

Vervolgens moet de informateur vaststellen dat GroenLinks en PvdA elkaar blijven vasthouden en alleen samen tot een kabinet met VVD, CDA en D66 zullen toetreden. En dan zal ze ook bij D66-leider Kaag moeten vaststellen dat ze nog steeds niet bereid is met de ChristenUnie te onderhandelen.

Volgens Haagse bronnen zou het daarna zo kunnen zijn dat Hamer moet vaststellen dat ze de patstelling niet kan doorbreken en haar opdracht teruggeeft. Vervolgens is de kans groot dat dan naar de grootste partij, de VVD, zal worden gekeken om het voortouw bij de vorming van een nieuw kabinet te nemen. "Laat Rutte dan maar eens zijn verantwoordelijkheid nemen", zegt een nauw betrokkene.

Lees meer over
Mark RutteSigrid KaagJesse KlaverVVDCDAD66GroenLinksPvdAKabinetsformatie