Tata Steel moet sluiten óf flink vergroend worden, zegt de Tweede Kamer
Staalfabriek Tata Steel in IJmuiden moet schoner en duurzamer worden. Dat wil de Tweede Kamer. Meerdere partijen zeggen dat de overheid desnoods zelf geld moet steken in de staalfabriek, door een belang te nemen.
De partijen willen dat het kabinet kijkt of het mogelijk is om te investeren in Tata Steel. Doorgaan op de huidige voet is voor geen enkele partij een optie, zo blijkt tijdens het debat vandaag.
Giftige stoffen
Onderzoek door het RIVM wees onlangs uit dat omwonenden van Tata Steel worden blootgesteld aan te hoge concentraties giftige stoffen. De staalproducent is daarnaast de grootste CO2-vervuiler van Nederland. Gemeenten in de IJmond trekken daarom vandaag aan de bel omdat ze klaar zijn met staalbedrijf Tata Steel.
Het bedrijf maakte eerder al afspraken met de overheid om de uitstoot te verminderen, maar die gaan de Kamer lang niet ver genoeg. VVD-Kamerlid Silvio Erkens vindt dat Tata Steel snel moet overschakelen op groene staalproductie.
Minister Stef Blok (Economische Zaken) moet de mogelijkheden onderzoeken om dat te betalen, stelt Erkens. Hij noemt het 'cruciaal voor onze toekomstige werkgelegenheid en welvaart' dat deze bedrijfstak voor Nederland behouden blijft.
Zelf een belang nemen
Erkens, die niet afhankelijk wil worden van de import van staal uit bijvoorbeeld China, stelt vast dat het Indiase moederbedrijf niet van plan is nog langer te investeren in de vestiging in IJmuiden.
Daarom moet Blok in overleg, onder meer met het bedrijf zelf en de Europese Commissie, om te kijken hoe de verduurzaming dan bekostigd kan worden. 'In het uiterste geval' moet de overheid zelf een belang nemen, vindt hij.
De VVD'er krijgt op dat punt bijval van onder anderen Joris Thijssen (PvdA). Ook hij ziet een scenario voor zich waarin de overheid als aandeelhouder bijdraagt aan verduurzaming van de staalfabriek in IJmuiden. Groene staalproductie is 'technisch haalbaar', zegt Thijssen.
Maar hij wijst erop dat ook op de korte termijn iets gedaan moet worden aan de uitstoot van schadelijke stoffen.
'Ontmanteling ook niet gratis'
Ook Henri Bontenbal (CDA) vindt dat over zo'n investering in aandelen door de overheid moet worden nagedacht. Het enige alternatief is sluiting en dat kost duizenden banen. "En de ontmanteling is ook niet gratis", waarschuwt Bontenbal.
Tom van der Lee (GroenLinks) is minder enthousiast. Hij wil een overheidsinvestering niet uitsluiten, maar het is niet zijn eerste optie. Hij zou liever het moederbedrijf dwingen om zelf te investeren. "We hebben nog niet alle mogelijkheden uitgeput om Tata onder druk te zetten", vindt hij.