Woningtekort

Eva woont op de camping door gebrek aan studentenkamers: 'Zij heeft nog geluk'

·Aangepast:
Eva woont op de camping door gebrek aan studentenkamers: 'Zij heeft nog geluk'
RTL

Op kamers gaan, het is een droom voor veel jongeren die gaan studeren. Hij blijkt alleen moeilijk te verwezenlijken. Door het woningtekort blijven veel studenten zonder woonruimte zitten. Zo ook Eva, die uit noodzaak op een camping in Groningen woont.

Sinds afgelopen zondag woont Eva in een tent. "Ik vind het eigenlijk wel oké, het is minder erg dan ik had verwacht. Je went eraan en het is dicht bij de stad", vertelt ze aan EditieNL.

Oorspronkelijk komt ze uit Utrecht, maar ze studeert in Groningen. "Ik ben begonnen met het zoeken van een kamer in augustus. Dat is wel een beetje laat, maar veel vrienden zeiden dat het wel goedkomt als je eenmaal bij een vereniging zit."

Snel reageren

Daarom besloot ze te wachten met zoeken tot na haar introweek. Eva koos er uiteindelijk voor om zich niet aan te sluiten bij een vereniging, dus begon haar zoektocht via Kamernet en Facebook. "Ik heb minstens twintig berichten gestuurd en kreeg nul reacties. Zelfs een reactie is dus niet eens gegarandeerd."

15 procent meer aanmeldingen bij studentenverenigingen
Lees ook

15 procent meer aanmeldingen bij studentenverenigingen

Ze merkte dat je extreem snel moet reageren om kans te maken op een kamer. "Een bericht van twee uur geleden en heeft vaak al 100 reacties. Bij een bericht van zeven uur oud staat gerust al dat je niet meer hoeft te reageren omdat er genoeg reacties zijn."

Tijdelijke oplossing

De camping was voor Eva een noodoptie. "Hiernaast heb ik niet echt iets om op terug te vallen. Van Utrecht naar school is bijna drie uur van deur tot deur. Dat is niet te doen als je om negen uur les hebt, of hockeytraining tot laat."

De student hoopt snel te kunnen vertrekken van de camping. "Ik blijf hier het liefst niet langer dan een maand, daarna wordt het echt kouder. De camping sluit op 1 november, dus langer dan dat kan sowieso niet. Dan moet ik wel iets gevonden hebben. Zo niet? Dan weet ik het ook even niet."

Studenten op straat

Eva is niet de enige die tegen dit probleem aanloopt. Donderdag werd het universiteitsgebouw in Groningen bezet door de actiegroep Shelter Our Students als protest tegen het tekort aan woningen. "De woningnood is echt groter dan normaal. Vooral onder internationale studenten. Als je een plek op een camping kan vinden dan heb je nog geluk", vertelt Ama Boahene, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), aan EditieNL.

Er zijn verschillende schrijnende voorbeelden van studenten die geen woning kunnen vinden. "Enschede bijvoorbeeld, daar is een tekort aan noodopvang. Studenten verdwijnen dan ook uit beeld. En in Groningen hebben internationale studenten ook in bushokjes overnacht."

Het probleem is dit jaar groter dan in andere jaren. "Elk jaar neemt het aantal studenten toe. Door de coronacrisis is het studeren en op kamers wonen uitgesteld, en nu zie je echt een toestroom van studenten."

Op dit moment is er een tekort van ongeveer 20.000 studentenkamers en dat aantal zal de komende jaren toenemen. "Als we nu niks veranderen, dan verwachten we over drie jaar een tekort van 50.000 kamers."

Oplossing

Dus moet er verandering komen, vindt Boahene. "Een paar weken geleden kwam een onderzoek naar buiten over de leeftijd waarop Europese studenten uit huis gaan. In Nederland was de gemiddelde leeftijd in 2019 ruim 23. In 2020 was het gemiddelde 24 jaar en vier maanden."

De stijging is deels te wijten aan het leenstelsel. "En het kan nog eens versterkt worden door het grote tekort aan kamers. Het probleem is dat er te weinig kamers zijn en de kamers die er zijn, zijn vaak niet te betalen."

De oplossing? Volgens Boahene moeten er op korte termijn meer studentenkamers gerealiseerd worden. "Dat kan door meer studentenhuizen te bouwen of beter gebruik te maken van de ruimte die er al is. In veel steden en gemeentes wordt dat tegengehouden."

Daarnaast is het belangrijk om op te treden tegen huisjesmelkers die te veel vragen voor een kamer. "We moeten erop toezien dat er een eerlijke prijs wordt gevraagd."

Noodopvanglocaties

In verschillende steden zijn er al noodopvanglocaties geregeld voor studenten. Dit gebeurt in studentensteden als Amsterdam, Utrecht, Groningen, Enschede, Tilburg en Maastricht. Het gaat per plaats 150 tot 300 opvangplekken.

Bron: LSVb

Lees meer over
WoningnoodStudentenLink in bio