8 jaar cel geëist

Verdachte diefstal Van Gogh en Hals ontkent ondanks DNA-bewijs: 'Nooit in musea geweest'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
Verdachte diefstal Van Gogh en Hals ontkent ondanks DNA-bewijs: 'Nooit in musea geweest'
RTL

Justitie zet hoog in in de zaak rond de kunstroven in Laren en Leerdam. Als het aan het OM ligt, gaat de 59-jarige Nils M. uit Baarn acht jaar de cel in.

De man wordt verdacht van de roof van twee waardevolle schilderijen uit twee musea. Voor de rechtbank in Lelystad sprak de aanklaagster van 'het ergste type bedrijfsinbraak dat er is'.

Bovendien treft de diefstal 'de gehele kunstwereld en het publiek'. De eis was de hoogst mogelijke voor dergelijke misdrijven.

Peperduur Frans Hals-schilderij gestolen: 'Topcriminelen azen erop'
Lees ook

Peperduur Frans Hals-schilderij gestolen: 'Topcriminelen azen erop'

Justitie verdenkt M. - ook vervolgd voor vuurwapen- en harddrugsbezit - ervan eind maart 2020 ingebroken te hebben in het Singer Museum in Laren. Hij zou daar het schilderij 'Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar' van Vincent van Gogh hebben gestolen.

Eind augustus vorig jaar zou hij ook het doek 'Twee lachende jongens' van Frans Hals hebben gestolen uit museum Hofje van Mevrouw van Aerden in Leerdam. De werken, volgens het OM beide cultureel erfgoed en 'van onschatbare waarde', zijn nog spoorloos.

Verdachte ontkent

De werken vertegenwoordigen een miljoenenwaarde. Het schilderij van Van Gogh was verzekerd voor 2,5 miljoen euro, dat van Hals voor ruim 8,7 miljoen euro.

M. - met een ellenlang strafblad en naar eigen zeggen autohandelaar - ontkende betrokken te zijn bij de schilderijenroven. "Ik heb er niets mee te maken", zei hij. "Ik weet niet wie het wel heeft gedaan en ik weet al helemaal niet waar ze nu zijn."

De Lentetuin van Vincent van Gogh (1884).
De Lentetuin van Vincent van Gogh (1884).

"Ik weet er helemaal niets vanaf. Ik ben nog nooit in die musea geweest", zei M. tijdens de rechtszaak. "Ik ben er niet geweest, niets. Ik ben beschuldigd van iets waarmee ik niets te maken heb. Ik weet ook niet wie het wel gedaan kan hebben. Ik ben helemaal geen kunstliefhebber. Ik houd wel van oude dingen."

Bij de musea is na de kunstroof DNA-materiaal van M. gevonden. Bij het werk van Van Gogh zat het op de lijst, die buiten het museum in stukken geslagen werd gevonden. Bij de tweede inbraak werd het gevonden op een spanband, die vanaf een vlaggenmast buiten het museum over een muur was gegooid. De inbraken zouden zijn gepleegd door twee personen.

'Schilderij makkelijk te verstoppen'

Kunstkenner Arthur Brand is net als de politie op zoek naar de verdwenen schilderijen. Eerder dit jaar vertelde hij tegen RTL Nieuws dat er een tijdje geleden iemand in de gevangenis is aangehouden en beschuldigd van de heling van een van de schilderijen.

Brand noemde de arrestatie van de verdachte in april 'een belangrijk signaal'. "Het is knap, want vaak wordt zo'n onderzoek stopgezet. Met kunstroven is het altijd zo: op een gegeven moment kun je de dief hebben, maar een schilderij kun je makkelijk verstoppen. Op een gegeven moment heb je daders, tussenpersonen en kopers in beeld, maar heb je het schilderij niet terug."

"Je kunt zoeken wat je wil, maar je moet mazzel hebben om hem terug te vinden. Ik weet dat de heler die al vastzat, contact heeft met meerdere mensen die er bij betrokken zijn. Ik denk: jongens, jullie zitten zo in de problemen. Geef hem terug, dat scheelt gezeik."

Lees meer over
Vincent van GoghKunstroofLaren