Overzicht

Dit zijn alle nieuwe versoepelingen én maatregelen op een rij

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDit zijn alle nieuwe versoepelingen én maatregelen op een rij
RTL

Het is niet meer verplicht anderhalve meter afstand te houden en in horecagelegenheden wordt het coronatoegangsbewijs ingevoerd. Dat zei demissionair premier Rutte tijdens de coronapersconferentie van het kabinet. Het zijn niet de enige maatregelen. RTL Nieuws zette de belangrijkste op een rijtje:

De versoepelingen

1. Einde van het 1,5-metertijdperk

In de supermarkt, op je werk en zelfs bij vrienden en familie: de afgelopen maanden moesten we constant anderhalve meter afstand houden in de strijd tegen het coronavirus. Daar komt een einde aan: vanaf 25 september verandert de maatregel in een dringend advies om afstand te houden.

"Natuurlijk blijft het verstandig elkaar de ruimte te geven en blijft anderhalve meter nog steeds de veilige afstand", zei Mark Rutte. "Maar het móet straks niet meer. Het OMT vindt dat verantwoord als we tegelijkertijd in risicovolle situaties extra voorzichtig zijn door met een coronatoegangsbewijs te werken. Dat is in veel landen om ons heen al gebruikelijk."

2. Niet de hele klas naar huis bij besmetting

Voorheen moest een hele schoolklas naar huis worden gestuurd als één leerling besmet raakte. Dat is vanaf 20 september niet meer zo. Alleen leerlingen die in nauw contact zijn geweest met een besmet kind moeten thuisblijven, hebben de experts van het Outbreak Management Team voorgesteld. Dat neemt het kabinet over. 

Einde aan 1,5-metertijdperk: hoe snel wennen we eraan?
Lees ook

Einde aan 1,5-metertijdperk: hoe snel wennen we eraan?

3. Mondkapjesplicht en groepsgrootte op scholen 

De mondkapjesplicht op middelbare scholen, op mbo's, hbo's en universiteiten vervalt op 25 september buiten les- en collegezalen. Die moesten eerder nog wel gedragen worden in de gangen en de hallen tussen de lessen en colleges door.

In het mbo en hoger onderwijs vervalt op diezelfde dag de maximale groepsgrootte van 75 personen. Hoorcolleges met grote groepen kunnen dus weer. Wel blijft advies om regelmatig, bijvoorbeeld twee keer per week, een coronazelftest te doen om zo risico's op besmetting kleiner te maken.

4. Mondkapjesplicht openbaar vervoer

De mondkapjesplicht blijft voorlopig gelden in trein, tram, bus, metro, taxi's en op luchthavens. Maar niet meer op stations en perrons.

5. Quarantaineregels Nederland

Vanaf 22 september veranderen de quarantaineregels voor reizen naar Nederland. Gevaccineerde reizigers uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk of andere zeer hoogrisicogebieden hoeven niet meer in quarantaine. 

6. Versoepelingen voor evenementen

Vanaf 25 september mogen alle grote evenementen, festivals, feesten, beurzen en concerten georganiseerd worden. Voor evenementen buiten is er geen limiet voor het aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Tot nu toe was het maximaal aantal bezoekers 750.

Ook meerdaagse festivals mogen weer. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Discotheken en nachtclubs mogen vanaf 25 september tot middernacht open zijn.

Binnen mogen ook ongeplaceerde evenementen plaatsvinden. Denk aan concerten. Voorwaarde is wel dat maximaal 75 procent van de zaalcapaciteit mag worden gebruikt en er geldt een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur. 

Nieuwe maatregelen

1. Invoering van het coronatoegangsbewijs

In de culturele sector en in horecagelegenheden, behalve afhaalrestaurants, moeten bezoekers van 13 jaar en ouder de coronacheckapp laten zien om binnen te komen. Vanaf 14 jaar moeten mensen ook een identiteitsbewijs laten zien. Met de app kun je bewijzen dat je bent gevaccineerd of dat je recent bent genezen van corona. Anders moet je een negatieve testuitslag van maximaal 24 uur oud hebben.

De app geldt voor alle evenementen, festivals, feesten, beurzen, concerten, bioscopen, theaters en voetbalstadions. Bij meerdaagse evenementen moet het coronatoegangsbewijs elke dag worden gecontroleerd.

Wie zich wil laten testen, hoeft voorlopig geen eigen bijdrage te betalen, vertelt Mark Rutte in onderstaande video. Voor handhaving komt extra geld beschikbaar. Hoelang we aan de app vastzitten, weet Rutte nog niet.

Mark Rutte en Hugo de Jonge kondigden in de persconferentie nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan.

2. Vaccinatie op de werkvloer

Werkgevers in de zorg krijgen de mogelijkheid om vast te leggen of iemand gevaccineerd is. Dat kan helpen bij het maken van roosters, zei minister Hugo de Jonge. "Dat wordt geen plicht, en alleen in de zorg."

Minister Hugo de Jonge besteedde ook aandacht aan mensen die zich niet willen laten vaccineren. Hij benadrukte dat vaccinatie een vrije keuze is, maar zei ook: "Keuzes hebben consequenties, niet alleen voor jezelf, ook voor anderen. De vrijheid van een kleine groep die zich niet wil laten vaccineren beperkt de vrijheid van een overgrote meerderheid die dat wel heeft gedaan. Laten we benadrukken dat de prijs van die vrijheid om je niet te laten vaccineren wel heel hoog is.  

3. Derde prik

Mensen met zeer sterke immuunstoornis komen in aanmerking voor een derde prik. Die worden vanaf oktober door hun eigen medisch specialist uitgenodigd. Het gaat om tussen de 200.000 en 400.000 patiënten. 

Festivals, volle voetbalstadions, uiteten zonder afstand te houden: vanaf 25 september mag het allemaal weer, als je een coronabewijs laat zien. Anderhalve meter afstand houden is dan niet meer nodig volgens het kabinet. Daarmee wordt veel weer normaal.
Lees meer over
Mark RutteHugo de JongeCoronamaatregelenCoronacrisis in Nederland