Toegangsbewijs vanaf 13 jaar

Hoe staan scholieren in de vaccinatiediscussie? 'De een praat Engel na en de andere Rutte'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© Privécollectie.Hoe staan scholieren in de vaccinatiediscussie? 'De een praat Engel na en de andere Rutte'
RTL

Over tien dagen moet iedereen vanaf 13 jaar een coronatoegangsbewijs laten zien om binnen te komen bij onder meer horecagelegenheden, evenementen, bioscopen en voetbalstadions. In hoeverre zorgt het voor discussies op scholen? RTL Nieuws sprak er met vier scholieren over. "Het kan er fel aan toe gaan."

Volgens de recentste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is 42 procent van de jongeren tussen 12 en 17 is gevaccineerd. Daarmee zijn in die leeftijdsgroep de minste mensen gevaccineerd. 

Tom (17, 5 havo): 'Het kan er fel aan toe gaan'

Tom© Privécollectie
Tom

Op de school van Tom in Almelo gaan scholieren met elkaar in discussie over vaccineren, vertelt hij. "Veel scholieren zijn er heel open over. In pauzes wordt er bijvoorbeeld gediscussieerd. En ik zit echt niet met allemaal met nerds in de klas. Het kan er wel fel aan toe gaan."

Vooral de niet-gevaccineerde scholieren zijn fel, valt hem op. "Die voelen zich echt in een hoekje gedrukt. Zowel in de maatschappij als op school. Je merkt dat er dan twee kampen zijn: de een praat Engel na en de andere Rutte. Als ik moet kiezen, dan kies ik toch Rutte."

Hij is benieuwd hoe het gaat met het coronatoegangsbewijs. "Ik ben wel benieuwd hoe dat straks gaat als ik een biertje ga drinken op het terras, of sowieso met uitgaan. Of die mensen dan toch een vaccinatie gaan nemen. Om eerlijk te zijn denk ik van wel. Ik ben benieuwd hoe standvastig ze zijn."

Britt (17, 5 vwo): 'Wel zuipen, niet vaccineren. Dat vind ik hypocriet'

Britt© Privécollectie
Britt

Bij Britt op school op Texel wordt best veel gesproken over vaccinatie. "Vooral over het wel of niet nemen van het vaccin. We gaan op reis naar Berlijn in november, je mag niet mee als je niet gevaccineerd bent. Mensen die niet zijn gevaccineerd, zwijgen wel vaak. Die mensen zijn in de minderheid."

Ze zijn het er niet mee eens dat ze zich telkens moeten laten testen, vertelt Britt. "Ze zeggen: ik word toch niet ziek, ik ben hartstikke gezond. Sommigen drinken dan wel veel alcohol. Dat vind ik hypocriet. Die zitten zonder veel moeite het hele weekend te zuipen, en dan laten ze zich niet vaccineren."

Zelf is ze wel gevaccineerd. "Ik heb een QR-code omdat ik mij heb laten vaccineren en mijn vrienden ook."

Naomi (18, 5 havo): 'Er wordt over gesproken, niet geoordeeld'

Naomi© Privécollectie
Naomi

Naomi uit Nieuwegein is gevaccineerd, haar vrienden ook. "Bij ons speelt het niet heel erg. Onder scholieren wordt er wel over gesproken. Dan hoor je iemand zeggen dat die zich niet laat vaccineren omdat die het virus gehad heeft en zich verder gezond voelt. Ook hoor je dat scholieren twijfelen omdat ze niet weten wat het vaccin op lange termijn doet. Hoe het werkt, welke bijwerkingen er zijn."

Op haar school is een open gesprek wel mogelijk. "Er wordt niet over geoordeeld." Ze denkt dat vooral mensen die vinden dat ze belemmerd worden in hun vrijheid, moeite hebben met het coronatoegangsbewijs. "Die gaan protesteren. Het bewijs kan wel een stimulans zijn voor mensen om zich toch te laten vaccineren. Dat hoor ik ook in mijn omgeving."

Iben (15, 5 vwo): 'Lastig om te vragen of iemand is gevaccineerd'

Iben© Privécollectie
Iben

Iben Maas is voorzitter van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). Bij haar op school in Voorburg zijn leerlingen vooral blij dat ze niet meer met mondkapje naar school hoeven, zegt ze. Over vaccineren wordt op haar school niet dagelijks gesproken.

"Ik ga niet naar iemand toe met de vraag of ze gevaccineerd zijn of niet. Dat vind ik toch lastig. Iedereen is zich er wel van bewust dat het ontzettend gevoelig ligt allemaal. Misschien is dat op ander scholen anders. Ik kan mij voorstellen dat het voor spanningen kan zorgen, of dat het onhandig is als je in de pauze naar de McDonalds wil met een scholier die niet gevaccineerd is."

Mark Rutte en Hugo de Jonge kondigden in de persconferentie gisteren nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen aan.
Lees meer over
CoronamaatregelenBasisonderwijsHoger onderwijsMiddelbaar onderwijsLink in bio