Vrouwelijke oppas

Zedenexpert over misbruikzaak Brabant: 'Heel uitzonderlijk'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© JinekZedenexpert over misbruikzaak Brabant: 'Heel uitzonderlijk'
RTL

Een vrouwelijke oppas die meerdere jonge meisjes misbruikt: het is heel uitzonderlijk, zo vertelt zedenexpert Lidewijde van Lier. Net als velen schrok zij van de zedenzaak die gisteren in het nieuws kwam waarbij een 52-jarige vrouw en een 58-jarige man zijn opgepakt.

Lidewijde van Lier is al 17 jaar zedenexpert bij de Nationale Politie. In het talkshowprogramma van Eva Jinek vertelde ze gisteravond hoe bijzonder de zedenzaak is die gisteren naar buiten kwam. "Ik merk dat ik eerst als mens en als moeder naar deze zaak kijk en denk: dit is heel heftig. Maar ook als ik vanuit mijn vak naar de zaak kijk, dan zie ik dat deze zaak bijzonder is. Gelukkig krijgen we dit soort zaken niet iedere dag binnen."

Vrouwelijke verdachte

Volgens Van Lier zijn er meerdere factoren te noemen die de zaak in haar ogen zeldzaam maken: "We hebben hier te maken met hele jonge meisjes, hele jonge kinderen. Daarnaast is er een vrouwelijke verdachte, dat maken we ook niet heel vaak mee. En er is ook nog eens beeldmateriaal gevonden."

Arrestaties in zedenzaak Brabant: zeker zeven jonge meisjes misbruikt door vrouwelijke oppas
Lees ook

Arrestaties in zedenzaak Brabant: zeker zeven jonge meisjes misbruikt door vrouwelijke oppas

De zedenzaak kwam op zaterdag 12 juni aan het rollen. De ouders van een destijds 2-jarig meisje kwamen die avond thuis na een avondje uit. Een 52-jarige vrouw,  die zich sinds 2019 aanbood via verschillende oppassites, paste die avond in de woning op hun kindje. Toen de vrouw weer was vertrokken, zagen de ouders op beelden uit de kinderkamer dat de oppas hun kind seksueel misbruikt had. Ze schakelden daarop direct de politie in en de vrouw werd diezelfde avond nog opgepakt.

Videobellen tijdens misbruik

Na het bestuderen van de beelden van de slaapkamer van het 2-jarige meisje werd daarna duidelijk dat de oppas tijdens het seksueel misbruik contact had met iemand via videobellen. Dit bleek een 58-jarige man te zijn. Ook hij werd nog diezelfde dag aangehouden. 

Uiteindelijk gaat het Openbaar Ministerie er vanuit dat de vrouw zeker 7 meisjes - destijds tussen de één en zes jaar oud - seksueel heeft misbruikt. Er zijn geen aanwijzingen dat de kinderporno naar anderen is toegestuurd of bijvoorbeeld op het darkweb is geplaatst.

Zedenexpert Van Lier kan zich goed voorstellen dat veel ouders, na het lezen van de misbruikzaak, twijfelen of ze camera's moeten ophangen in de kinderkamer. Toch raadt ze dat niet aan. "Ik zou dat advies nooit geven, maar ik snap het gevoel wel heel goed. Als mens en als moeder denk je: is mijn kind nog wel veilig?"

'Niet iedereen als monster zien'

"Maar we moeten nu niet iedereen als monsters gaan zien. Je moet het gesprek aangaan met je oppas als je twijfels hebt, deel je zorgen met hen. Het is niet mijn advies om in angst te moeten leven en altijd iedereen te moeten controleren."

Gespecialiseerde zedenrechercheurs hebben de betrokken ouders van de zedenzaak de afgelopen weken op de hoogte gebracht van het seksueel misbruik van hun kinderen en de verdenkingen in de richting van verdachten. Zij reageerden geschokt.

'Gigantische bom'

Volgens Van Lier zijn dit soort gesprekken met ouders altijd heel heftig. "Er is geen blauwdruk of protocol dat we kunnen raadplagen waarin staat hoe je ouders hierover inlicht. Het vraagt echt iets van een zedenrechercheur om dat te doen. Je legt namelijk een gigantische bom neer bij een gezin. Zij hebben hierna zorg en hulp nodig. Je moet dan eerst die ouders helpen, zorgen dat zij kalm blijven en hun kinderen goed kunnen opvangen."

Persofficier van justitie Janine Kramer maakte gisteren duidelijk dat de betrokken gezinnen direct psychische hulpverlening en begeleiding van Slachtofferhulp aangeboden hebben gekregen. Aankomende maandag staan de verdachten voor het eerst voor de rechtbank voor een pro-formazitting.

Lees meer over
Openbaar MinisterieNationale PolitieZedendelictenSeksueel misbruikKindEindhovenLimburg