Kinderen van toeslagenouder Karin werden uit huis geplaatst: 'Ik heb gefaald'
Meer dan 1100 kinderen van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire zijn de afgelopen jaren uit huis geplaatst. Dat overkwam ook de vier kinderen van Karin (niet haar echte naam). Dat gebeurde nadat ze haar baan was kwijtgeraakt doordat ze één van haar kinderen niet meer naar de kinderopvang kon brengen. "Het was of niet werken, of mijn kind naar mijn werk meenemen."
In 2013 kreeg Karin van de Belastingdienst te horen dat haar toeslagen voor de kinderopvang zouden worden stopgezet. "Ik kon mijn kinderen dus niet meer naar de opvang brengen, tenzij ik zelf zou betalen voor de opvang."
Op zichzelf aangewezen
Dat laatste was geen optie. Karin woonde niet samen met haar partner. "Ik had net een nieuwe baan, dus ik was genoodzaakt om mijn jongste kind mee te nemen naar mijn werk. De andere drie zaten gelukkig al op de basisschool."
Karin nam haar jongste mee naar haar nieuwe baan op een middelbare school, vertelt ze in deze video:
In die baan zat ze nog in haar proefperiode. "Eigenlijk kan het niet, zei ik ook tegen mezelf. Maar ik was echt op mezelf aangewezen. Het was óf niet werken, óf mijn kind naar mijn werk meenemen. Mijn inkomen, alles hing daar vanaf."
De Belastingdienst stuurde haar van het kastje naar de muur en Karin begon aan zichzelf te twijfelen. "Je denkt dat je zelf een fout hebt gemaakt, waardoor je geen geld meer krijgt."
Tot overmaat van ramp ging het daarna mis op haar werk. "Ik maakte een heel grote fout. De examens die bij de school binnenkwamen, moesten gelijk in de kluis worden gelegd. Maar ik had de examens verwisseld met de tentamens. Mijn werkgever begreep dat ik een fout had gemaakt, maar toch werd ik ontslagen."
Alcohol
Karin kwam thuis te zitten. "Ik moest en zou alles alleen doen. Je kan het niet alleen, zei mijn partner op een gegeven moment. Ik dacht: ik heb gefaald. Daarna belandde mijn partner ook nog in de gevangenis."
Karin probeerde zich erdoorheen te slepen. "Voor je kinderen moet je sterk blijven. Maar 's avonds lig je te janken en kun je niet slapen. En dan trek je het gewoon niet meer." Ze 'was eigenlijk nooit een drinker', zegt ze. Toch ging ze meer en meer drinken, vooral om 's nachts te kunnen slapen.
1115 kinderen uit huis geplaatst
Tussen 2015 en 2020 werden 1115 kinderen uit huis geplaatst van ouders die door de toeslagenaffaire zijn getroffen. Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaf opdracht voor het onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat beperkt zich tot de jaren 2015 tot en met 2020, omdat in 2015 de nieuwe Jeugdwet in werking trad. Maar de toeslagenaffaire speelde al ver voor die periode.
Het is niet duidelijk uit de cijfers van het CBS of de uithuisplaatsingen ook een direct gevolg zijn van de toeslagenaffaire. "Het gaat nu puur om kinderen die uit het huis zijn geplaatst bij slachtoffers van de toeslagenaffaire. We weten niet of dat voor of na onenigheid met de Belastingdienst is geweest", zegt een woordvoerder van het CBS. "Daarvoor zou aanvullend onderzoek nodig zijn, en zo'n verzoek ligt er nu niet."
"Mijn moeder merkte dat het niet goed met mij ging. Ze zei: geef het maar toe, je zit aan de grond. Ga aan je problemen werken, dan vang ik je kids even op."
Karin ging in een kliniek om aan haar verslaving te werken en bracht haar vier kinderen onder bij haar moeder. Haar moeder zocht daarvoor hulp bij jeugdzorg. "Terwijl ik in een kliniek zat, kreeg ik van jeugdzorg te horen dat mijn kinderen niet meer bij me terug zouden komen. Ik mocht niet meer voor m'n kinderen zorgen zolang ik m'n shit niet op orde had."
Het duurde tot 2017 totdat Karin en haar partner hun kinderen terugkregen. Dit jaar kreeg ze eindelijk ook te horen dat het niet haar schuld was dat ze haar kinderopvangtoeslag was kwijtgeraakt. Dat was een enorme opluchting voor haar. "Ik ben een gedupeerde van de toeslagenaffaire. Daar is het allemaal begonnen."