Verplicht doorwerken

Coronaklachten? 'Slik maar paracetamol', hoort thuiszorgpersoneel

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPCoronaklachten? 'Slik maar paracetamol', hoort thuiszorgpersoneel
RTL

Wonden verzorgen, stoma verschonen, insuline spuiten, helpen met douchen. Thuiszorgmedewerkster Silvia heeft zes dagen voor haar cliënten gezorgd terwijl haar kind corona had en ze mogelijk zelf besmet was. Ze moest verplicht doorwerken. FNV krijgt steeds vaker meldingen van (mogelijk) besmet zorgpersoneel dat niet thuis mag blijven.

"'Het kan ook een verkoudheid zijn, neem een paracetamol en ga werken', dat is letterlijk tegen mij gezegd", vertelt Silvia (echte naam bekend bij redactie). Ze staat al bekend als zeer kritisch op haar werk, dus ze durft er alleen anoniem over te vertellen. 

Lichte klachten

Recent kreeg een van haar kinderen corona. Terwijl het RIVM voorschrijft dat elke huisgenoot dan in quarantaine gaat, moest Silvia gewoon komen werken. En ze had ook nog eens zelf klachten. "Je gebruikt toch al handschoenen en een mondkapje, en met lichte klachten kun je gewoon werken, was de redenatie." 

Onderzoek onder zorgpersoneel: 'Tikkende tijdbom'

Meer verzorgenden in verpleeghuizen en thuiszorg moeten doorwerken bij klachten, blijkt uit een peiling van het vakblad voor verzorgenden in de thuiszorg en verpleeghuizen (Tijdschrift voor Verzorgenden). 600 medewerkers vulden de enquête in. 

Bijna 85 procent van hen gaf aan zich wel eens te laten testen bij coronaklachten. Tot de testuitslag bekend was, moest een derde alsnog komen werken. Cliënten en hun familieleden waren hiervan vrijwel nooit niet op de hoogte, zo blijkt uit de enquête.

Rhijja Jansen van TVV: "De richtlijn van het RIVM stelt dat ook zorgmedewerkers bij klachten in quarantaine moeten. Er wordt al tijden gesproken over het koesteren van zorgpersoneel om ze te behouden. Is ze laten doorwerken met klachten koesteren? Ik denk het niet."

Volgens vakbond FNV Zorg en Welzijn is dit niet iets dat alleen in verpleeghuizen en de thuiszorg gebeurt. FNV zegt dat ook ziekenhuispersoneel en medewerkers in de gehandicaptenzorg aan de bel trekken over de druk die er op hen wordt uitgeoefend om toch vooral maar door te blijven werken.

De enorme werkdruk in de sector mag geen reden zijn om werknemers en kwetsbare doelgroepen onnodig in gevaar te brengen, zegt de vakbond en noemt de situatie 'een tikkende tijdbom'.

De manier waarop haar werkgever met corona omgaat, maakt Silvia angstig en onrustig. Het doet haar denken aan vorig jaar. Toen zat de helft van haar team ziek thuis en werden heel veel oude cliënten ziek. Van de cliënten die in het ziekenhuis terechtkwamen, is 10 procent teruggekomen. De rest is overleden, herinnert Silvia zich. 

Het voelt alsof het weer die kant op gaat. "Mijn werk kan niet op anderhalve meter afstand. Daarom is het verkeerd dat wij moeten doorwerken met klachten. Het kromme is dat als een cliënt positief is allerlei protocollen gaan werken. Dan moet ik met een volledig pak naar binnen en meteen daarna naar huis om me te ontsmetten. Waarom hoeft dat niet als ik het virus misschien wel van huis meeneem?"

Met corona besmette radioloog werkt door in ziekenhuis Den Bosch
Lees ook

Met corona besmette radioloog werkt door in ziekenhuis Den Bosch

Ze is niet de enige die verplicht de wijk in moest met coronaklachten, weet ze. "Een collega testte positief met een zelftest en moest gaan werken. Want dat kon ook een vals positieve uitslag zijn, was toen de reactie. Pas toen ze ook positief was volgens de PCR-test van de GGD mocht ze thuisblijven."

Klappen opvangen

Silvia testte deze week uiteindelijk negatief bij de GGD, maar haar kind zit nog wel in isolatie, dus corona blijft voor haar een risico. De houding van haar werkgever heeft haar aan het denken gezet. Misschien gaat ze de zorg verlaten. "Ik voel me steeds onveiliger. Als verzorgende mag je alle klappen opvangen, er staat totaal geen waardering tegenover."

RTL Nieuws heeft ActiZ, de branchevereniging van zorgorganisaties, om een reactie gevraagd maar de woordvoerder kon hier vandaag vanwege coronadrukte nog niet op reageren.

Hoe goed werkt deze natuurlijke bescherming tegen het virus nou eigenlijk? We leggen het je uit in deze video.
Lees meer over
FNVThuiszorgVerpleeghuizenCoronacrisis in NederlandWerknemersCoronabesmettingenLink in bio