Om klimaatdoelen te halen

Kabinet sluit kolencentrale Rotterdam, bedrijf krijgt 212 miljoen steun

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPKabinet sluit kolencentrale Rotterdam, bedrijf krijgt 212 miljoen steun
RTL

Het demissionaire kabinet sluit opnieuw vervroegd een Nederlandse kolencentrale. Als de benodigde goedkeuring binnen is, moet de Onyx-centrale in Rotterdam binnen twee maanden stoppen met kolen. Het bedrijf krijgt daarvoor ruim 200 miljoen euro subsidie. Met de sluiting wordt 3 megaton CO2-uitstoot bespaard.

Daarmee blijven er nog drie kolencentrales open in Nederland, die allemaal uiterlijk in 2030 moeten sluiten en de komende jaren hun productie moeten terugschroeven. Het ministerie van Economische Zaken had al aangekondigd dat één kolencentrale sneller zou moeten sluiten om de klimaatdoelen te halen.

De andere drie blijven volgens demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius de komende jaren wel 'nog nodig om stroom te leveren als er veel vraag naar is, bijvoorbeeld in periodes van weinig wind en zon'.

Goedkeuring Europese Commissie

Dat eigenaar Riverstone bereid was de Onyx-centrale vervroegd te sluiten in ruil voor een flink bedrag aan subsidie, werd vorig jaar al duidelijk. De eigenaar van de centrale had 238 miljoen gevraagd en krijgt volgens Yeşilgöz-Zegerius bijna het hele bedrag: maximaal 212.5 miljoen euro. 

Daarvoor moet wel nog gewacht worden op goedkeuring van de Europese Commissie. Die moet bepalen of er bij het uitkeren van het subsidiebedrag geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Daarvoor mag de toegekende subsidie niet hoger zijn dan de te verwachten misgelopen inkomsten.

Eigenaar wil kwart miljard subsidie om kapotte kolencentrale te sluiten
Lees ook

Eigenaar wil kwart miljard subsidie om kapotte kolencentrale te sluiten

Sociaal plan

Het kabinet verwacht de Europese goedkeuring wel, omdat uit twee onafhankelijke onderzoeken zou blijken dat aan de voorwaarden is voldaan. Die onderzoeken worden echter niet openbaar.

Daarnaast worden er door het kabinet andere voorwaarden aan het geven van de subsidie verbonden. Zo moet de centrale werknemers die mogelijk hun baan verliezen ondersteunen en een goed sociaal plan opstellen, schrijft de staatssecretaris.

Als aan alle voorwaarden is voldaan, kan het vervolgens snel gaan: de centrale moet dan binnen twee maanden stoppen met kolen en na drie jaar helemaal ontmanteld zijn.

'Besluit blokkeren'

In de Tweede Kamer zijn niet alle partijen blij met het voorgenomen besluit. "De SP wil dit besluit blokkeren", twittert kamerlid Renske Leijten.

Zij wijst erop dat eigenaar Riverstone de Rotterdamse kolencentrale samen met twee andere centrales voor 200 miljoen euro aankocht, en nu 212 miljoen krijgt voor vervroegde sluiting. "Het hedgefund wíst dat kolencentrales dicht gaan en krijgt nu maximale compensatie."

'Snel CO2 besparen'

GroenLinks en D66 zijn wel enthousiast. "Voor het klimaat is het belangrijk dat we snel, veel CO2 besparen", zegt GroenLinks-kamerlid Suzanne Kröger. 

"Kolencentrales gaan tot het verleden behoren en het is goed dat deze kolencentrale al dichtgaat," vindt ook Raoul Boucke van D66. "Klimaatdoelen zijn afgesproken om gehaald te worden. D66 wil niet dat de rechter eraan te pas hoeft te komen, maar dat mensen weten waar ze aan toe zijn."