Gezondheidsraad pareert De Jonge: 'In september al advies over booster gegeven'
De Gezondheidsraad heeft al in september geadviseerd om de boostercampagne voor te bereiden. Dat zegt een woordvoerder in reactie op kritiek van coronaminister Hugo de Jonge, die gisteren in de Tweede Kamer naar de raad verwees voor de vraag waarom het toedienen van boosterprikken zo traag gaat.
De raad blijft erbij dat er in september nog geen medisch-wetenschappelijke aanleiding was om te beginnen met boosters. "Wij hebben wel op 14 september al geadviseerd: zorg dat je er klaar voor bent, zodra wij positief adviseren over het starten van een boosterprikcampagne", zei de woordvoerder.
'Voor sommige groepen is booster op den duur nodig'
De Gezondheidsraad oordeelde op 14 september dat een boosterprik op dat moment nuttig was voor mensen bij wie het afweersysteem niet goed functioneert. Voor de rest van de bevolking was het toen niet nodig.
"Er is op dit moment nog nauwelijks ruimte voor verbetering van de bescherming tegen ernstige ziekte en sterfte met een boosteraanbod", zei de raad toen.
Maar ook in september werd wel gezegd dat voor sommige groepen een booster op den duur nodig zou zijn. De raad: "Zodra er een dalende trend is te zien van die effectiviteit, moet boostervaccinatie voor specifieke groepen worden overwogen. Naar verwachting zullen de groepen die als eerste zijn gevaccineerd in Nederland – te beginnen met de oudsten – ook als eerste in aanmerking komen voor een boostervaccinatie. De raad adviseert hierop te anticiperen."
Boosteren komt traag op gang
Het advies om onder meer ouderen een extra prik te geven kwam op 2 november, maar sindsdien komt het vaccineren nog maar traag op gang. Een plan voor het versnellen van de campagne heeft De Jonge voor komende vrijdag in het vooruitzicht gesteld.
Tot nu toe zijn in Nederland ruim 200.000 boosterprikken gezet. Daarmee lopen we flink achter op onze buurlanden. Ter vergelijking: in België zijn 1,5 miljoen bootsterprikken gezet, in Frankrijk 7 miljoen en in Duitsland 9 miljoen.
'Terechte vragen'
Kamerleden stelden gisteren vragen over de trage start van de campagne. De Jonge zei de vragen terecht te vinden, maar wilde zelf nog geen conclusies trekken. "Ik denk dat het goed is om die vraag bij het RIVM en de Gezondheidsraad te leggen", zei hij.
Minister De Jonge stelt dat de campagne nu op stoom komt. Hij verwacht dat eind deze week 700.000 injecties kunnen zijn gezet. Met het inzetten van militairen en studenten moet die operatie worden versneld.