Frustratie over boostercampagne: 'Schandalig hoe traag het gaat'
RIVM-voorman Jaap van Dissel denkt dat minder mensen in het ziekenhuis waren beland als ze eerder een boosterprik tegen het coronavirus hadden gekregen. Hoeveel opnames dat had gescheeld, weet Van Dissel niet.
Vanmiddag is er weer een coronadebat en zowel oppositie- als coalitiepartijen zijn gefrustreerd over de trage boostercampagne. "Het komt veel te laat op gang", vindt Kamerlid Attje Kuiken (PvdA). "Too little, too late", vindt haar collega Jan Paternotte (D66).
Waarom loopt ons land zo achter met het boosteren? Nederland bungelt onderaan de lijst vergeleken met andere Europese landen. Ook bij de eerste vaccinatieronde was ons land traag met het opzetten van de vaccinatieoperatie. "Het is een soort Groundhog Day", roept Paternotte al weken, verwijzend naar de gelijknamige film waarin het verhaal zich steeds herhaalt.
Pas 200.000 boosterprikken gezet
Ook SP'er Maarten Hijink vindt het schandalig dat er nog maar zo weinig prikken zijn toegediend. De partijen – van links tot rechts – uiten daarover hun kritiek aan De Jonge. Tot nu toe zijn in Nederland ruim 200.000 boosterprikken gezet. Daarmee lopen we flink achter op onze buurlanden. Ter vergelijking:
- in België zijn 1,5 miljoen bootsterprikken gezet.
- in Frankrijk 7 miljoen
- en in Duitsland al 9 miljoen
Minister De Jonge stelt dat de campagne op stoom komt. Hij verwacht dat eind deze week 700.000 injecties kunnen zijn gezet. Met het inzetten van militairen en studenten moet die operatie worden versneld. Vanaf 16.30 uur praat de Tweede Kamer weer over de maatregelen en ook over het boosteren.
Het RIVM denkt dat minder mensen in het ziekenhuis waren opgenomen als ze eerder een boosterprik tegen het coronavirus hadden gekregen. Hoeveel opnames het had gescheeld en of het beter was geweest om eerder te beginnen met extra prikken, kan het instituut niet zeggen, zei Jaap van Dissel vandaag in de Tweede Kamer.
'Niet te snel beginnen'
Uit Israëlisch onderzoek naar het Pfizer-vaccin bleek dat het risico op een ernstig ziekteverloop na een booster ongeveer 90 procent lager was dan bij mensen die twee prikken hadden gekregen. Van Dissel zei dat onderzoek te kennen, maar wees erop dat de mensen die meededen aan het onderzoek vrij kort in de gaten gehouden waren. Hij zou dat 'graag veel langer zien'.
Volgens Van Dissel zijn er ook redenen om niet te snel te beginnen met boosters. Zo is een derde prik het effectiefst als mensen hun tweede prik een half jaar eerder hebben gekregen. "Als je ze te snel zet, dan is de toegevoegde waarde minder."
Vaccin updaten
Bovendien zou door iets langer te wachten het vaccin mogelijk geüpdatet kunnen worden om beter te beschermen tegen nieuwe varianten. Gezien de 'geweldige toename' van het aantal coronagevallen in Nederland vindt hij het nu desondanks verstandig om te beginnen met de boosterprikken.
Ook Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei vanochtend in de Kamer dat boosters ziekenhuisopnames kunnen voorkomen. Zelfs als de extra bescherming van een boostershot minder is dan uit het Israëlische onderzoek blijkt, zou daarmee de druk op de zorg veel minder kunnen zijn.
Fleur Agema noemde die conclusie 'heel erg jammer.' Dat betekent volgens haar dat van de 1500 gevaccineerden die nu opgenomen zijn 'er een heleboel niet in het ziekenhuis hadden hoeven liggen'.