Versneld van start

Voor wie is de boosterprik en wanneer krijg ík hem? Vijf vragen en antwoorden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
Voor wie is de boosterprik en wanneer krijg ík hem? Vijf vragen en antwoorden
RTL

Vanaf vandaag krijgen de eerste ouderen in Nederland een boosterprik. De eerste wordt om 10.30 uur gezet op een GGD-locatie in Den Haag. Vijf vragen en antwoorden over die boosterprik.

1. Wie krijgt wanneer een boosterprik?

Alle mensen van 60 jaar en ouder kunnen een boostervaccinatie krijgen. Als eerste zijn de mobiele 80-plussers aan de beurt. 

Er wordt geadviseerd om zoveel mogelijk zelf naar een GGD-locatie te komen. Dan ben je sneller aan de beurt. Mensen die aan de beurt zijn, mogen ook hun partner (alleen 60 jaar of ouder) meenemen om tegelijkertijd een prik te krijgen. 

Kun je niet zelf of met behulp van iemand anders naar een GGD-locatie toe komen? Vanaf januari 2022 kun je ook een vaccinatie aan huis krijgen. 

Bewoners van zorginstellingen

Zorginstellingen met een eigen arts kunnen vanaf aanstaande maandag zelf de boostervaccins bestellen. Vanaf dinsdag 23 november kunnen inwoners van deze instellingen geprikt worden. Zorginstellingen zonder eigen arts kunnen zich vanaf vandaag alvast aanmelden bij de GGD. Zij zullen deze instelling vanaf 1 januari gaan bezoeken om bewoners te vaccineren. 

Zorgpersoneel met nauw patiëntcontact

Tegelijk met de oudste ouderen zijn ook de zorgmedewerkers aan de beurt. Ziekenhuizen beginnen vanaf morgen alvast met het vaccineren van hun eigen personeel en daarnaast het ambulancepersoneel en de huisartsen. Medewerkers in andere zorgsectoren kunnen terecht bij een van de GGD-priklocaties. 

60-plussers en de rest

De groep 60-plussers ontvangen naar verwachting vanaf eind december hun uitnodiging. Pas nadat deze groepen aan de beurt zijn geweest, kan iedereen die jonger is dan 60 jaar een boostervaccinatie krijgen. Naar verwachting zal dat pas na half februari 2022 zijn. 

2. Waarom is een boosterprik nodig? 

De Gezondheidsraad adviseert om een boosterprik te geven aan mensen van 60 jaar en ouder en aan bewoners van zorginstellingen. Waarom precies leggen we uit in deze video:

Volgens de Gezondheidsraad is er op dit moment geen medische noodzaak om andere groepen ook een boostervaccin aan te bieden. De bescherming door de huidige COVID-19-vaccins schiet niet tekort. Toch heeft de overheid besloten om mensen jonger dan 60 jaar die graag een boosterprik zouden willen, de mogelijkheid te geven deze te halen. 

Uitzondering zijn mensen die een ernstig probleem hebben met hun immuunsysteem. Deze groep heeft inmiddels al een derde prik aangeboden gekregen. 

3. Welk vaccin krijg je?

Er zijn twee vaccins beschikbaar als boosterprik: BioNTech/Pfizer en Moderna. Je kunt niet zelf kiezen welke vaccin je krijgt. Dat is afhankelijk van de beschikbaarheid op de priklocaties. Het maakt niet uit met welk vaccin je eerder geprikt bent.  

Advies Gezondheidsraad: eerst AstraZeneca, dan Pfizer is mogelijk én efficiënt
Lees ook

Advies Gezondheidsraad: eerst AstraZeneca, dan Pfizer is mogelijk én efficiënt

4. Ik ben jonger dan 60 en geprikt met Janssen of AstraZeneca, wat nu?

Eerder al adviseerde de Belgische Hoge Gezondheidsraad om Belgen die gevaccineerd zijn met het Janssen-vaccin een boosterprik aan te bieden. Volgens hen neemt de bescherming snel af en biedt het na verloop van tijd niet meer voldoende bescherming tegen het coronavirus. Ook zijn er landen die hebben aangekondigd één prik met het Janssen-vaccin niet meer als volledige vaccinatie te erkennen. 

Daarom heeft het ministerie van VWS de Gezondheidsraad om een spoedadvies gevraagd over een boosterprik voor mensen die met het Janssen-vaccin geprikt zijn. Hetzelfde advies is gevraagd voor mensen die de vaccins van AstraZeneca hebben gehad. 

5. Moet je de boosterprik nemen om een geldig coronabewijs te houden? 

Of je nu wel of geen boosterprik neemt, het vaccinatiebewijs blijft gewoon geldig. Je kunt je huidige QR-code dus gewoon blijven gebruiken voor reizen binnen de Europese Unie of als coronatoegangsbewijs voor toegang tot activiteiten in Nederland. Als je besluit een boostervaccinatie te nemen, worden je huidige coronabewijzen aangevuld met deze extra informatie. Je hoeft dan dus ook niet opnieuw twee weken te wachten om een geldige QR-code te krijgen. 

Er is ook een groep Nederlanders die wel een coronaprik wil, maar die niet kan nemen. Omdat ze allergisch zijn. Zoals Wim Boessenkool. Hij vraagt zich af hoe dat straks moet, als dat 2G-beleid in Nederland ingezet gaat worden.
Lees meer over
GezondheidsraadMinisterie van Volksgezondheid, Welzijn en SportGGDCoronavaccinBoosterprik