Ervaar het zelf

Overleef jij de dure decembermaand? Speel de game

·Aangepast:
Overleef jij de dure decembermaand? Speel de game
RTL

Heerlijk, de feestelijke decembermaand. Maar voor Nederlanders die financieel niet of nauwelijks rond kunnen komen, kan die feestmaand ook voor veel stress zorgen. Cadeautjes voor Sinterklaas, kerstvieringen, oud en nieuw... en je andere kosten lopen ook gewoon door. In deze game kun je zelf ervaren voor welke moeilijke keuzes je komt te staan.

Lukt het jou om het einde van de maand te halen zonder in het rood te komen? Je begint het spel met een vol salaris, maar er kunnen natuurlijk allerlei dingen gebeuren die geld kosten. Je kunt spelen als alleenstaande, of als gezin met twee kinderen. Welke keuzes maak jij?

Speel de game:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Werkt de game niet goed? Klik hier om hem in een nieuw scherm te openen.

Dure decembermaand

Een eerdere versie van deze game werd gepubliceerd in 2019. Toen deed RTL Nieuws onderzoek naar armoede onder werkende Nederlanders. Journalisten spraken daarvoor met tientallen mensen die moeite hebben om rond te komen van hun salaris.

In de tussentijd is de situatie er veel mensen niet makkelijker geworden. De kosten van ons levensonderhoud stijgen razendsnel, de inflatie is enorm hoog en veel mensen zijn getroffen door de coronacrisis. Op dit moment kan één op de tien huishoudens zelfs nauwelijks rondkomen.

1 op de 10 huishoudens komt moeilijk rond: decembermaand extra pijnlijk
Lees ook

1 op de 10 huishoudens komt moeilijk rond: decembermaand extra pijnlijk

In de dure decembermaand komen bovendien nog extra problemen en dilemma's om de hoek kijken. Daarom is er een nieuwe versie van de game gemaakt.

Waarom heeft RTL Nieuws deze game gemaakt?

Geldzorgen zijn natuurlijk geen spelletje. De situaties die in de game beschreven worden, zijn gebaseerd op de ervaringen van tientallen mensen die moeite hebben om rond te komen. Ze laten zien tegen welke problemen je aan kunt lopen als je weinig te besteden hebt, en hoge vaste lasten. Dan blijft er weinig over en moet je soms moeilijke keuzes maken. Dat hopen we op deze manier voelbaar te maken.

Hoe realistisch is de game?

Een game blijft een sterk versimpelde versie van de werkelijkheid. In het echte leven zijn keuzes meestal minder zwart-wit als ze in dit spel zijn, of gebeurt er niet zó veel in één maand. Zo krijg je natuurlijk ook niet meteen een gaatje in je kies als je eens wat ongezonder eet. Wat dat betreft is niet elke situatie realistisch.

Met deze game proberen we de problemen te illustreren waar mensen die moeilijk rondkomen, mee te maken krijgen.

De dilemma's in de game zijn gebaseerd op daadwerkelijke ervaringen van de mensen die RTL Nieuws gesproken heeft. Zo kan een tandartsafspraak of een onverwachte rekening in een krappe maand behoorlijk slecht uitkomen.

Bijvoorbeeld het verhaal van Mariska, dat je in deze video ziet:

Jarenlang leefde Mariska met haar gezin van 50 euro per week. Dit jaar kan ze voor het eerst in jaren zelf sinterklaascadeautjes kopen voor haar kinderen.

Om de bedragen zo realistisch mogelijk te maken, hebben we gebruik gemaakt van gegevens uit ons eigen onderzoek, informatie van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) en cijfers van verschillende andere instanties, zoals Vereniging Eigen Huis, de NVM, marktonderzoeker GfK en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De inkomens zijn voorbeelden. Het bedrag is iets lager dan het mediane inkomen, zoals berekend door het CBS. Dat is het inkomen waar de helft van de huishoudens onder en de helft van de huishoudens boven zit. Uit ons onderzoek blijkt dat juist deze groep vaak te maken krijgt met geldproblemen, omdat zij nauwelijks een financiële buffer opbouwen.

Ik neem alle goedkope keuzes, en haal het alsnog niet. Kan ik wel 'winnen'?

Het is voor zowel het gezin als de alleenstaande mogelijk om de maand in de plus te eindigen, maar dat lukt niet als je telkens goedkope opties kiest. Dat is hierom: arm zijn kan heel duur zijn. Verzekeringen kosten bijvoorbeeld geld, dus zal iemand met weinig geld eerder kiezen voor een goedkope verzekering, of zelfs helemaal geen. Maar als er dan iets misgaat, kost dat nog méér geld. Het is dus een lastige balans: waar besteed je wel geld aan, om later weer grotere problemen te voorkomen?

Er gaat iets mis

Kom je een technisch probleem tegen, of gaat er iets anders mis? Stuur dan een mail naar wouter.van.dijke@rtl.nl.

Lees meer over
NibudArmoedeGeldGezinSinterklaasKerstmisFeestdagen