Gedragsonderzoek RIVM

Nog maar 16 procent is positief over het coronabeleid

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPNog maar 16 procent is positief over het coronabeleid
RTL

Opvallende resultaten uit het gedragsonderzoek van het RIVM. Daaruit blijkt dat de overgrote meerderheid vindt dat de overheid te weinig maatregelen neemt om het coronavirus in te dammen. Tegelijk zeggen de meesten zich goed aan de maatregelen houden.

Het vertrouwen in de corona-aanpak van de overheid is op het laagste punt sinds het begin van de pandemie, blijkt ook uit het onderzoek dat het RIVM samen met de GGD GHOR uitvoerde.

In onderstaande grafiek is goed te zien hoe het vertrouwden de afgelopen anderhalf jaar is gedaald:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Te weinig maatregelen

Van de ondervraagden die negatief zijn over de corona-aanpak vindt 71 procent dat er (veel) te weinig maatregelen zijn getroffen om het coronavirus te bestrijden.

De vragenlijst is afgenomen tussen 24 en 28 november. Inmiddels zijn enkele nieuwe maatregelen ingevoerd. Je zou hieruit kunnen opmaken dat de respondenten vinden dat het kabinet te laat heeft ingegrepen.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Naleving toegenomen

Uit de studie, die werd uitgevoerd onder ruim 46.000 mensen in de periode van 24 tot en met 28 november, blijkt dat de naleving van maatregelen is toegenomen.

Zo werd er meer thuisgewerkt, afstand gehouden en lieten mensen zich vaker testen bij klachten. Ook is er minder horecabezoek geweest en werd minder bezoek ontvangen, aldus de onderzoekers.

Professor VS veegt vloer aan met onze basismaatregelen: 'Volledig achterhaald'
Lees ook

Professor VS veegt vloer aan met onze basismaatregelen: 'Volledig achterhaald'

Verder blijkt uit de studie dat ondervraagden kritiek hebben op de in hun ogen trage start met de boostervaccinaties. Slechts 16 procent is nog positief over de aanpak, 46 procent is negatief en 39 procent neutraal.

Het was de zeventiende keer dat deze meting werd gedaan. Daarmee werd begonnen in het voorjaar van 2020.

Ongevaccineerden voelen zich onder druk gezet

Ook opvallend zijn de antwoorden van ongevaccineerden op de vraag waarom zij zich niet willen vaccineren.

Deelnemers die zich niet hebben laten vaccineren geven als voornaamste redenen dat zij zich onder druk gezet voelen om zich te laten vaccineren (88 procent). Dat zou kunnen betekenen dat het coronabeleid averechts heeft gewerkt.

Een andere reden die wordt genoemd is dat ongevaccineerden zich zorgen maken over mogelijke langetermijneffecten van de vaccinatie (87 procent).

Van de deelnemers die zich niet hebben laten vaccineren, wil 54 procent dit zeker ook niet in de toekomst.

Lees meer over
CoronavirusCovid-19