Vaccinatiediscussie

Praten over het C- en V-woord tijdens kerst? 'Vermijden is onverstandig'

Door Evy van der Sanden··Aangepast:
© iStockPraten over het C- en V-woord tijdens kerst? 'Vermijden is onverstandig'
RTL

Lichtjes, eten en gezelligheid: voor veel mensen is dát kerst. Dan wil je gevoelige onderwerpen liever buiten de deur houden. Hoe vermijd je het V- en C-woord tijdens de feestdagen? En mochten de onderwerpen tóch ter sprake komen, hoe zorg je er dan voor dat je elkaar niet in de haren vliegt?

Wil je er zeker van zijn dat het tijdens het kerstdiner niet over corona gaat, dan kun je dat het beste vooraf afspreken en vragen of iedereen het daarmee eens is, zegt mediator en relatietherapeut Bernadette Keijzer. Keijzer is eigenaresse van Fideliz Mediation & Relatietherapie en van Hello Mediator. "Dan is het vooraf duidelijk voor iedereen."

Codewoord

Mocht het dan toch ter sprake komen, dan kun je een codewoord gebruiken. "'Stop in the name of love' bijvoorbeeld, van het liedje. Als iemand dat roept, is dat grappig, neemt dat de spanning weg en kun je doorgaan."

Hoe staan scholieren in de vaccinatiediscussie? 'De een praat Engel na en de andere Rutte'
Lees ook

Hoe staan scholieren in de vaccinatiediscussie? 'De een praat Engel na en de andere Rutte'

Maar eigenlijk is het het beste om de onderwerpen niet geforceerd te vermijden, zegt ze. "Dat komt de sfeer niet ten goede. Je voelt het als iemand op eieren loopt en de hele tijd op zijn tong bijt. Corona is een dagelijks terugkerend onderwerp. Ik denk niet dat je het moet willen vermijden, maar dat je er op een volwassen manier over moet kunnen praten."

Discussie

Stel: iemand zegt dingen waar je het niet mee eens bent. Dan heb je de neiging om in discussie te gaan, zegt Keijzer. Wat veel beter helpt volgens haar: vanuit jezelf spreken. "Een voorbeeld: 'Ik hoor je zeggen dat jij corona als een griepje ziet, terwijl ik alleen maar dood en verderf om mij heen zie. En ik merk dat dat me raakt. Ik heb de behoefte om hier met je over te praten en te horen hoe jij dat dan ziet. Is het mogelijk om dat te doen zonder dat we in een felle discussie belanden of wil je spelregels opstellen om dit te voorkomen? Wat vind jij prettig?"

Op die manier houd je de boodschap bij jezelf, zegt ze. "Vanuit 'ik' spreken is heel krachtig. Als je in verwijten schiet – 'jíj zegt dat corona een griepje is, hoe kom je daarbij?!' - voelt een ander zich aangevallen en schiet hij of zij in de verdediging. Als je het gesprek aan kunt gaan vanuit jezelf, blijf je weg bij de verwijten en gaat het over jouw emotie, waardoor een ander zich niet aangevallen kán voelen."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Tot slot: schiet sowieso niet in de overtuigingsmodus. "Laat los, laat gaan wat je niet kunt veranderen. Laat mensen in hun waarde."

Dat zegt ook hoofddocent aan The School of Life Wicher Schols. Schols geeft lessen in het hebben van een goed gesprek en schreef de 'Gouden gespreksgids, voor elke ongemakkelijke situatie'. "Als je gaat duwen, gaat de ander alleen maar harder in de rem. Dan gaan mensen terugduwen. Dat leidt eigenlijk altijd tot vervelende gesprekken."

Geintje met een seintje

Wat je wel kunt doen: zeggen dat je dingen niet begrijpt en nieuwsgierig zijn. "Dat kan een gesprek een stuk verder brengen. Dan moet het wel bij nieuwsgierigheid blijven en moet je niet in je oordeel schieten, want dan ben je gauw klaar."

En dan is er nog het geintje met het seintje als je simpelweg geen zin hebt om over corona te praten. "Als de relatie goed is, kun je er een goede grap over maken. 'Nou, ik hoop dat we het dit weekend niet over corona hoeven te hebben.'"

Is de relatie gespannen, dan kun je het beter serieuzer aanpakken, zegt Schols, en duidelijk zeggen wat je voelt. "'Sorry, ik heb nu geen zin om het hierover te hebben. Vind je het goed om over iets anders te praten, want ik vind het leuk om met je te kletsen, maar niet hierover.' Zo draai je hem weer positief."

Wil je het onderwerp tóch vermijden, dan zegt ook Schols: kondig het vooraf aan. Hij geeft zijn eigen verjaardag als voorbeeld. "Laatst werd ik 40 en was ik met familie op pad. Ik zei: jongens, ik wil het dit weekend niet over corona hebben. We spraken de hele dag weer eens over dingen waar we vroeger over spraken en het ging niet over corona. Dat was heerlijk."

De boosterprik, alle Nederlanders die er een willen, kunnen er de komende tijd een krijgen. Maar terwijl wij hier beginnen aan onze derde prik, zitten veel arme landen nog zonder een eerste vaccinatie. Is dit wel de uitweg uit de pandemie?
Lees meer over
CoronamaatregelenCovid-19Kerstmis