Balende binnenzitters

Kerstquarantaine: balen, testen, snotteren en papa op zolder

Door Lisanne van Sadelhoff··Aangepast:
Kerstquarantaine: balen, testen, snotteren en papa op zolder
RTL

Geen uitgebreid kerstdiner, geen familiebezoek: deze mensen zitten binnen tijdens kerst. Want: quarantaine. "Zij aan de ene kant van de keukentafel, ik aan de andere."

Wat alle mensen in dit verhaal gemeen hebben: ze zitten allemaal thuis met kerst, kunnen geen kant op. Wat ze ook gemeen hebben? Ze zijn beroerd, verkouden en bovenal: positief getest. 

"Ik ben goed ziek", zegt Sandrine (26) uit Tilburg. Dat is ook te horen: haar stem klinkt krakerig. "Ik heb drie dagen lang heel veel spierpijn, hoofdpijn en keelpijn gehad." Eerste kerstdag zou ze met haar beste vriendin meegaan naar haar moeder in Groningen, tweede kerstdag zouden ze samen naar Sandrines ouders gaan. "Daar zijn ook mijn zussen, en de hondjes. Ik had zo veel zin in die gezelligheid."

En nu? "Ik zit in m'n uppie thuis, en mijn huisgenoot is bij haar ouders: zij was niet thuis toen ik ziek werd." Vandaag komt nog iemand boodschappen brengen, en dan gaat Sandrine lekker koken voor zichzelf. "Gister hikte ik echt tegen kerst aan, toen had ik niet de goeie flow te pakken. Nu denk ik: ik maak het het beste van." Maar wel zonder Instagram en Facebook: die apps haalt ze van haar telefoon, zodat ze niet hoeft te zien hoe andere mensen wél samen zijn. "Ik ga mezelf niet kwellen."

Flink beroerd

Ook Claudia (36) uit Spijkenisse viert kerst zonder haar familie. Haar partner en stiefdochters zitten ergens anders in quarantaine, zij zijn ook positief getest. Claudia heeft corona en is flink beroerd. Haar dochtertje van 3 jaar en haar zoon van 7 hebben het vooralsnog niet, haar zoon van 11 wel. "En hij is morgen jarig notabene", zegt ze. "Dat vind ik wel zielig, én hij kan geen kerst vieren met de familie, en hij kan zijn verjaardag niet vieren."

Claudia en haar kinderen gaan 'gewoon' morgen gourmetten.
Claudia en haar kinderen gaan 'gewoon' morgen gourmetten.

Daarom deed Claudia op Facebook een oproep. Of mensen misschien iets leuks, het liefst van zijn favoriete voetbalclub Feyenoord, wilden opsturen? Voor haar zoon? De kaartjes en cadeautjes vlogen binnen, iemand heeft zelfs een taart laten maken met zijn foto erop waarop hij een Feyenoordshirt draagt. "Hartverwarmend. Morgen gaan we dat allemaal uitpakken. En daarna gaan we gewoon gourmetten met z'n drietjes. Toch een beetje kerst."

Papa op de slaapkamer

Tim van den Hoek (23) uit Ridderkerk zit ook thuis. Hij is dan wel niet ziek, en zijn zusjes en moeder zijn ook negatief, maar zijn vader daarentegen: die heeft corona. "Hij zit op de slaapkamer van mijn zusje, daar moet hij zijn kerst vieren." Pech, maar het is niet anders. "Als we aan het kerstdiner zitten, beneden, zetten wij zijn bord voor de deur. En dan facetimen we wel."

Het gezin bij de kerstboom, papa via de iPad.
Het gezin bij de kerstboom, papa via de iPad.

Met wie Tim ook gaat facetimen: zijn vriend die in Tiel woont. "We zouden onze eerste kerst samen vieren, maar dat moeten we een jaartje opschuiven."

Janneke (64) en Henk (63) uit Leeuwarden, ook in quarantaine, hebben daar een creatieve oplossing voor bedacht. Om toch 'een soort van' bij hun familie zijn, hebben ze op Facebook een kerstkaart gedeeld met hun hoofden erop. 'Knip ons uit', staat eronder. 'Dan zijn we er toch een beetje bij'. "Je moet er ook maar een beetje de humor van in zien", zegt Janneke. "Het is zuur, maar het is wat het is."

Raambezoek tijdens kerst, bij Janneke en Henk.
Raambezoek tijdens kerst, bij Janneke en Henk.

Hoe het stel de tijd doorkomt? Ze lezen veel, vooral boeken van de Kameleon hebben ze herontdekt – dit is nu het perfecte moment, want tijd te over. Een deel van de kleinkinderen is gisteren bij hun veranda gekomen om voor het raam de cadeautjes open te maken. "Dan konden we in elk geval hun reactie zien." En een dikke kus krijgen, via het raam. Een raamkerstkus. "Dat is lief, en tegelijkertijd doet het zeer." Het andere deel van de kleinkinderen komt morgen op raamkerstbezoek. 

Verder op de planning: de hele vriezer lag al vol, dus eerst gaan ze kerstbrunchen, de kaarsjes aan, muziekje erbij, salade, rollade en soep. Voor tweede kerstdag hebben ze Chinees besteld. Een rijsttafel. Voor twee, uiteraard.

Keith komt de tijd wel door. Maar af en toe wel balend.
Keith komt de tijd wel door. Maar af en toe wel balend.

Keith (47) uit Axel is iets minder vrolijk. Dat thuiszitten: dat trekt hij wel. Maar: "Ik heb het geluk dat ik mijn opa en oma nog heb, maar ze zijn in de negentig. Dus ik weet gewoon niet of we volgend jaar nog compleet zijn." Daarom is hij 'best teleurgesteld' dat hij dit jaar kerst moet overslaan vanwege zijn coronabesmetting. "Ik heb milde klachten maar ja, iemand besmetten: dat wil je echt niet, en al helemaal niet met kerst." Zijn vrouw test nog steeds negatief. "Zij met het kerstdiner dus aan de ene kant van de keukentafel, ik aan de andere kant."

"Het is zo voorbij", verzekert Felix (25) uit Eindhoven. Hij behoorde vorig jaar tot de pechvogels die vanwege corona binnen moesten blijven tijdens kerst. "Ik was net verhuisd, en voelde me goed, dus kon gelukkig klusjes in mijn nieuwe huis doen. Maar ik heb ook een film gekeken, gesport binnen, lekker gekookt. 's Avonds was het even gek, dat je alleen op de bank zit en weet: iedereen is nu samen. Maar als je niet te ziek bent, helpt het om actief binnen bezig te blijven, en vooral niet bij de pakken neer te zitten." 

Lees meer over
Geestelijke gezondheidszorgGezondheidKerstmisFeestdagenQuarantaineCoronabesmettingenCoronamaatregelenLink in bio