'Einde nog niet in zicht'

Duits onderzoek: Europa kampt met ergste uitbraak vogelgriep ooit

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPDuits onderzoek: Europa kampt met ergste uitbraak vogelgriep ooit
RTL

Niet eerder heeft Europa te maken gehad met zo'n ernstige uitbraak van vogelgriep. Dat melden Duitse onderzoekers.

De onderzoekers van het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI) melden dat de problemen wijdverspreid zijn en er voorlopig 'nog geen einde in zicht' is.

Ook in Nederland komt veel vogelgriep voor. Het virus dat nu rondgaat, heeft een voorliefde om zich te vermenigvuldigen in de hersenen, legde de Nederlandse expert Thijs Kuiken eerder uit aan RTL Nieuws

'Ziet er heel naar uit'

"Wat je dan ziet bij vogels is dat ze met hun nek gaan draaien, in cirkels gaan lopen of in cirkels gaan zwemmen. Vliegen kunnen ze niet meer." Hieronder een voorbeeld. "Het ziet er heel naar uit":

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Dagelijks worden er nieuwe besmettingen met vogelgriep gemeld en het betreft dieren 'van Finland tot de de eilandengroep Faeröer en van Ierland en Rusland tot Portugal', stellen de onderzoekers.

Het gaat in Duitsland om honderden besmettingen bij wilde vogels, vooral eenden, ganzen, zwanen en meeuwen. Ook werd vogelgriep gesignaleerd bij 46 Duitse pluimveebedrijven.

Honderden dode kanoeten

In Nederland werden in de afgelopen maanden meerdere pluimveebedrijven geruimd om te voorkomen dat het virus zich verder zou verspreiden.

Eerder deze maand werden in Nederland honderden dode kanoeten en andere wilde vogels gevonden langs de kust van Schiermonnikoog en in Oost-Groningen. Ook deze vogels waren besmet met de vogelgriep.

De kanoet of kanoetstrandloper.© Hans Hillewaert (via Wikipedia)
De kanoet of kanoetstrandloper.

Blijvertje geworden

Thijs Kuiken, hoogleraar vergelijkende pathologie aan de Erasmus Universiteit, maakt zich zorgen. Ten eerste omdat deze zogenoemde hoogpathogene een blijvertje is geworden. Toen de hoogpathogene vogelgriep in 2005 voor het eerst via vrij-levende vogels in ons land kwam, leek dit aanvankelijk van tijdelijke aard. Het virus kwam, verdween en kwam soms weer terug.

"Dit jaar is het zover gekomen dat het virus niet is weggegaan uit Europa. Dat is opmerkelijk. Dat is voor het eerst."

Gevaarlijker

Ten tweede lijkt het virus gevaarlijker. Steeds meer vogels bezwijken, zoals de kanoetstrandlopers. Ook andere dieren kunnen eraan doodgaan, zoals vossen. 

Tegelijkertijd zijn er zorgwekkende verhalen uit China ​en Laos. Daar is een toename te zien van mensen die besmet raken met een andere variant van de vogelgriep, niet de H5N1, de voornaamste variant die nu in Europa rondgaat, maar de H5N6 . Dit is genetisch vrijwel hetzelfde maar met een andere N-eiwit aan het virusoppervlak. Vorig jaar raakten 5 mensen besmet, dit jaar staat de teller op 29. Tien mensen zijn aan een H5N6-infectie overleden.

Genetisch is de H5N6-variant bijna hetzelfde als het virus dat in Europa rondwaart. Ze stammen allemaal af van de gemeenschappelijke voorouder die ontstaan is in de jaren 90 in een intensieve pluimveehouderij in China.

Lees meer over
Vogelgriep