Sneeuw, ijzel, wind

KNMI gaf in 2021 recordaantal keren code oranje of rood

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPKNMI gaf  in 2021 recordaantal keren code oranje of rood
RTL

Het KNMI heeft afgelopen jaar een recordaantal van twaalf keer code oranje of rood uitgegeven voor gevaarlijke weersomstandigheden. Dat is het hoogste aantal sinds het waarschuwingssysteem is ingevoerd in 2010.

Drie keer gaf het weerinstituut code rood: voor sneeuwjacht en ijzel in februari en voor de extreme neerslag in Limburg in juli. Code rood is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft.

Waar welke code precies voor staat, leggen we uit in deze video:

Code geel, code rood: dit betekent het

"De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappijontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst uitgegeven 12 uur voordat het het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn", schrijft het KNMI op de website.

2022 wordt het klimaatjaar van de waarheid: 'We moeten het nu laten zien'
Lees ook

2022 wordt het klimaatjaar van de waarheid: 'We moeten het nu laten zien'

Na vijf zeer warme jaren was 2021 qua temperatuur een normaal jaar. De gemiddelde temperatuur was 10,4 graden tegen 10,5 graden normaal. Uitschieters waren de zeer koele lente en warmste junimaand sinds 1901. Na een koele augustus waren de laatste vier maanden van het jaar (ruim) warmer dan normaal.

Valwind

Een opmerkelijke gebeurtenis was in juni een zogeheten valwind, die voor grote schade zorgde in Leersum. De valwind trad op tijdens een zwaar noodweer. Deze video maakten we erover:

Reinier van den Berg legt uit wat een valwind is
Lees meer over
KNMIBuienradarSneeuwstormStormenWeer