Spijtbetuiging

Jeroen Rietbergen, bandleider TVOH, weg vanwege seksueel ongepast gedrag

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPJeroen Rietbergen, bandleider TVOH, weg vanwege seksueel ongepast gedrag
RTL

Jeroen Rietbergen, bandleider bij The voice of Holland, verlaat het programma per direct na beschuldigingen over seksueel ongepast gedrag. Dat doet hij naar aanleiding van een onderzoek van het BNNVARA-programma BOOS.

BOOS meldde dat er rond het programma grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik zou hebben afgespeeld.

Bekentenis en spijtbetuiging

In een verklaring legt Rietbergen, de echtgenoot van Linda de Mol, een bekentenis af en betuigt hij spijt. Hij zegt daarin zijn werkzaamheden bij TVOH per direct neer te leggen.

Reactie Jeroen Rietbergen

Rietbergen zegt in zijn statement dat hij 'contact van seksuele aard' heeft gehad met vrouwen die bij het programma zijn betrokken. Hij zou met hen ook 'seksueel getinte whatsappberichten' hebben uitgewisseld.

Hij zegt dat hij niet het idee had dat hij in een machtspositie zat. "Inmiddels ben ik mij er zeer bewust van geworden dat mijn eigen perceptie helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van betreffende vrouwen. En dat deze vrouwen dit misschien heel anders beleefd hebben."

Rietbergen zegt dat hij door zijn werkgever is aangesproken op zijn gedrag. Hij zegt ook dat hij 'oprecht gemeende excuses wil aanbieden voor dingen die ik nooit had mogen doen'.

Lees hier de hele reactie van Rietbergen (.pdf)

RTL schort uitzendingen The voice of Holland op na beschuldigingen seksueel grensoverschrijdend gedrag
Lees ook

RTL schort uitzendingen The voice of Holland op na beschuldigingen seksueel grensoverschrijdend gedrag

Vanwege het nieuws maakte RTL vanochtend bekend de uitzendingen van The voice of Holland per direct op te schorten. Afgelopen week is één aangifte gedaan in deze zaak, bevestigt het Openbaar Ministerie aan RTL Nieuws.

Ernstig en schokkend

RTL vindt de beschuldigingen dermate 'ernstig en schokkend' dat in samenwerking met producent ITV is besloten een 'zorgvuldig, onafhankelijk onderzoek' in te stellen, blijkt uit een verklaring van RTL.

"We nemen dit uitermate serieus", staat in de verklaring. "Deelnemers, medewerkers, iedereen moet in alle veiligheid kunnen werken. Daarin is geen ruimte voor interpretatie. Prioriteit is nu om de feiten op tafel te krijgen."

Ook ITV laat weten 'geschokt' te zijn. "Onze hoogste prioriteit is het bieden van een veilige en ondersteunende omgeving voor iedereen die deelneemt aan - of werkt aan - onze shows en er is bij ITV Studios sprake van een zerotolerancebeleid ten aanzien van het soort gedrag waarvan wordt gezegd dat het heeft plaatsgevonden. We hebben onmiddellijk opdracht gegeven voor een extern onderzoek naar de aantijgingen."

Reactie coaches

BOOS zegt dat meer personen rondom het programma zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. Coaches Waylon, Glennis Grace zeggen dat het niet om hen gaat. Anouk heeft nog niet gereageerd.

Tegen Ali B. is aangifte gedaan, bevestigt zijn advocaat aan RTL Nieuws. "Ik ben 100 procent overtuigd van mijn onschuld. Het gaat om een beschuldiging over iets dat lang geleden zou zijn gebeurd, maar daar is niets van waar."

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
Jeroen RietbergenBNNVARARTL NederlandSeksueel misbruikSeksuele intimidatieThe Voice Of Holland