Online petitie

Oproep aan kabinet: 'Betere wetgeving nodig voor aanpak seksuele intimidatie op werk'

Door RTL Nieuws / ANP··Aangepast:
© ANPOproep aan kabinet: 'Betere wetgeving nodig voor aanpak seksuele intimidatie op werk'
RTL

Betere wetgeving tegen seksuele intimidatie op de werkvloer, daarvoor pleiten ruim 30 organisaties en personen in een petitie die vandaag online komt.

Aanleiding voor de petitie is de uitzending van BOOS, waarin seksueel grensoverschrijdend gedrag bij tv-programma The Voice naar buiten kwam. Volgens de ondertekenaars ontbreekt in Nederland een helder en wettelijk kader voor het afhandelen van seksuele intimidatie. Ze zien graag dat het kabinet daar verandering in brengt.

Zo is er op de werkvloer momenteel geen verplichting rondom de onafhankelijkheid en deskundigheid van vertrouwenspersonen, stellen de initiatiefnemers. Worden er klachten en meldingen van seksuele intimidatie gedaan op het werk, dan is de afhandeling daarvan ook niet vastgelegd in wetgeving.

Hoe creëer je een veilige werkomgeving? 'Eén incident is al een signaal'
Lees ook

Hoe creëer je een veilige werkomgeving? 'Eén incident is al een signaal'

De al bestaande wetten rondom de preventie van seksueel wangedrag laten bovendien te wensen over. De Arbeidsinspectie moet daar beter op gaan controleren, aldus de petitie.

De ondertekenaars roepen de regering op het verdrag van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) van de Verenigde Naties na te leven, een verdrag om geweld en (seksuele) intimidatie op de werkvloer tegen te gaan.

Kabinet aan zet

Nederland ondertekende dat in 2019, maar dit is nog niet bekrachtigd door wijzigingen in de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). "Het kabinet is aan zet!", aldus de petitie.

De petitie is onder meer ondertekend door vakbond FNV, de Nederlandse Vrouwenraad, Women INC. en kennisinstituut Atria.

Een advocaat geeft uitleg.
Lees meer over
Tim HofmanJohn de MolBNNVARASeksueel grensoverschrijdend gedragSeksueel misbruikThe Voice Of Holland