Toestemming CBG

Coronapil van Pfizer goedgekeurd voor gebruik in Nederland

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© EPA / PfizerCoronapil van Pfizer goedgekeurd voor gebruik in Nederland
RTL

Paxlovid, de coronapil van geneesmiddelenfabrikant Pfizer, is goedgekeurd voor gebruik in Nederland. Het wordt daarmee het eerste coronamedicijn dat via de mond kan worden ingenomen. Het is bedoeld voor volwassen patiënten die Covid-19 hebben en risico lopen op ernstige ziekte.

Behandeling met Paxlovid scheelt ziekenhuisopnames en sterfte, zegt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dat blijkt uit onderzoek onder ruim tweeduizend patiënten die allemaal minstens één onderliggende ziekte hadden.

Sterfgevallen

Van de mensen die het middel kregen voorgeschreven, kwam 0,8 procent later toch nog in het ziekenhuis terecht. In de groep die een placebo kreeg, was dat 6,3 procent. Onder de gebruikers van het medicijn waren geen sterfgevallen; in de groep die de pil niet kreeg, waren twaalf sterfgevallen.

Patiënten moeten binnen vijf dagen na de eerste verschijnselen beginnen met het innemen van het antivirale medicijn. Het bestaat uit twee pillen die twee keer per dag samen moeten worden ingenomen, vijf dagen achter elkaar. De bijwerkingen zouden mild zijn, zegt het CBG. Het gaat voornamelijk om hoofdpijn, diarree en misselijkheid. 

Internist-infectioloog Joost Wiersinga legt uit hoe coronapillen werken.

Paxlovid is in eerste instantie ontwikkeld tegen de deltavariant van het coronavirus. De verwachting is dat het ook werkt tegen de omikronvariant. Het medicijn kan van invloed zijn op de werking van andere geneesmiddelen, waarschuwt het CBG. 

Goedkeuring Europese Commissie

Aan de toelating door het CBG zijn wel voorwaarden verbonden. Het Europees medicijnagentschap (EMA) had de pil al goedgekeurd, maar de Europese Commissie moet dat advies nog overnemen. Daarna komt het dus ook in Nederland beschikbaar.

Farmaceut VS: nieuwe pil halveert kans ernstig ziekte door coronavirus
Lees ook

Farmaceut VS: nieuwe pil halveert kans ernstig ziekte door coronavirus

Lees meer over
College ter Beoordeling van GeneesmiddelenPfizerCoronamedicijnLink in bio