2,5 glas per dag

Jeugd vindt dagelijks frisdrank normaal: 'Suikertaks noodzakelijk voor daling'

Door RTL Nieuws ··Aangepast:
© ANP Jeugd vindt dagelijks frisdrank normaal: 'Suikertaks noodzakelijk voor daling'
RTL

70 procent van de jongeren tussen de twaalf en zestien jaar vindt het normaal om iedere dag frisdrank te drinken, blijkt uit een enquête van de GGD Amsterdam. In de hoofdstad is op dit moment bijna 25 procent van de jongeren te zwaar. Overgewicht vergroot de kans op ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en heeft een grote invloed op de mentale gezondheid.

Eén op de acht jongeren drinkt geen frisdrank, één op de drie iedere dag. Het gaat hier om gemiddeld 2,5 glas per dag wat gelijk staat aan zestien suikerklontjes.

De woordvoerder van de gemeente Amsterdam meldt aan RTL Nieuws dat de gemeente veel doet om een gezonde leefomgeving voor jongeren te bevorderen. "Eén van de manieren voor een daling van het frisdrankgebruik onder jongeren is een suikertaks."

Frisdrank duurder door invoering suikertaks: 'Effect is bewezen'
Lees ook

Frisdrank duurder door invoering suikertaks: 'Effect is bewezen'

"Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren pas stoppen met het drinken van frisdrank als de prijzen minstens twintig procent stijgen."

Biedt een alternatief

Jaap Seidell, hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Amsterdam, geeft aan dat het op dit moment vooral belangrijk is dat jongeren de keuze hebben uit een gezond alternatief als water. "Je ziet dat kinderen in omgevingen waar ze vaak zijn, bijvoorbeeld op school, nog te vaak in de verleiding worden gebracht frisdrank te drinken. Het plaatsen van waterpunten op scholen zou een goede oplossing kunnen zijn, jongeren zullen dat blikje fris dan vaker laten staan."

Een frisdrankautomaat op school© ANP
Een frisdrankautomaat op school

Seidell geeft aan dat voorlichting ook een belangrijke rol kan spelen om bewustwording te creëren onder jongeren. "We zien dat jongeren zich vaak niet bewust zijn van de gevolgen van het drinken van frisdrank. Wanneer je hen vertelt dat het slecht is voor je gezondheid en je er slechtere tanden van krijgt of er bijvoorbeeld zwaarder van wordt, merk je dat jongeren zich er meer van bewust zijn en meer letten op de hoeveelheid frisdrank die zij drinken."

Leefomgeving verbeteren

De gemeente Amsterdam is al langer bezig met het bevorderen van de leefomgeving van jongeren. "Dit onderzoek laat zien dat onze inzet erg belangrijk is én dat we hier zeker mee door moeten gaan", zegt de woordvoerder.

Lees meer over
JongerenFrisdrank