Kabinet beslist morgen

OMT: mondkapjes in het ov hebben zin, quarantaine moet blijven

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANPOMT: mondkapjes in het ov hebben zin, quarantaine moet blijven
RTL

Het heeft zin om een mondkapje in het openbaar vervoer te dragen. Dat schrijft het OMT in het vanavond uitgebrachte advies aan het kabinet. Verder raadt het OMT onder meer aan om de adviezen over gedeeltelijk thuiswerken en quarantaine niet te veranderen.

Door de recente versoepelingen van de coronamaatregelen is het aantal besmettingen de laatste tijd weer toegenomen. Maar, het hoge aantal besmettingen heeft nog niet geleid tot grote drukte in de ziekenhuizen.

Kabinet wil per 23 maart de laatste coronaregels afschaffen
Lees ook

Kabinet wil per 23 maart de laatste coronaregels afschaffen

Volgens het OMT is het dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer bij een hoog besmettingsaantal toch zinvol, vooral om kwetsbaren te beschermen en hen veilig te kunnen laten reizen. De groep moet vaak gedwongen met de trein of bus, omdat ze bijvoorbeeld geen auto hebben.

Of het dragen van een mondkapje ook echt verplicht zou moeten blijven, laat het OMT aan het kabinet.

Geen 1G meer

Het kabinet vroeg het Outbreak Management Team ook of kan worden gestopt met het 1G-beleid bij grote binnen-evenementen. Dat kan, vindt het OMT. Als dat advies wordt opgevolgd is het dus niet meer nodig om negatief te testen voordat je zo'n evenement bezoekt.

Thuiswerken, quarantaine en testen

Voor werkenden geldt nu nog het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor. Het Outbreak Management Team adviseert om daar niets aan te veranderen.

Dat geldt ook voor de huidige isolatie- en quarantaine-adviezen. Ook vindt de groep van experts het niet meer nodig dat scholieren twee keer per week preventief een zelftest doen.

Het kabinet maakt morgen bekend wat er met de nu nog geldende coronaregels gebeurt.

Lees meer over
Coronamaatregelen