Torenhoge prijzen

'Acute geldnood dreigt voor energiebedrijven, vrees voor domino-effect'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© ANP'Acute geldnood dreigt voor energiebedrijven, vrees voor domino-effect'
RTL

Energiebedrijven dreigen in acute geldproblemen te komen door de enorme prijsstijgingen op de markt voor gas, olie en stroom. Gevreesd wordt voor een domino-effect, zeggen handelaren tegen Het Financieele Dagblad.

De consument voelt de hoge gasprijzen natuurlijk, maar die raken ook de energiebedrijven zelf. "De markt zit nu in een trein met aan beide kanten een afgrond. Hoe langer prijzen hoog blijven, hoe groter de kans is dat dat treintje de afgrond in rijdt", zegt een energiehandelaar in Nederland tegen het FD.

Mede door de invasie van Rusland in Oekraïne zijn prijzen voor gas, stroom en olie enorm hard gestegen, met grote dagelijkse koersuitslagen. Die zorgen ervoor dat bedrijven die energie inkopen en verkopen grotere risico's lopen. 

Hanny kan energierekening niet betalen: 'Verwarming? Ik steek de kaarsjes wel aan'
Lees ook

Hanny kan energierekening niet betalen: 'Verwarming? Ik steek de kaarsjes wel aan'

Zeker bedrijven die al niet veel vet op de botten hadden, kampen met liquiditeitsproblemen.

Bijspringen

De verwachting is wel dat de overheid gaat bijspringen als een groot energiebedrijf om dreigt te vallen. In Nederland zijn er niet direct signalen dat dit op korte termijn gaat gebeuren. Al voor de Oekraïne-oorlog ging er wel een aantal kleine bedrijven failliet.

Dat kwam doordat ze niet genoeg langlopende contracten hadden afgesloten voor hun klanten en dus snel extra gas of elektriciteit moesten inkopen. Maar dat moest dan wel tegen de inmiddels flink hogere prijs.

Als jouw energieleverancier toch omvalt, dan hoef je niet meteen in paniek te zijn. Je komt niet gelijk zonder gas of elektriciteit te zitten. Dan word je ondergebracht bij een andere maatschappij. Je bent je vooruitbetaalde bedragen wel kwijt. 

Gevolgen voor jou

De energieprijzen hebben uiteraard ook grote gevolgen voor de consument. Huishoudens moeten bij het hernieuwen van hun contract soms wel twee of drie keer meer gaan betalen. 

Als je contract uitgerekend nu afloopt, moet je deze video even bekijken: 

Wel of niet overstappen? Enorme prijsverschillen energiecontracten
Lees meer over
EnergierekeningOlieGas