Het einde van de voetbalwedstrijd tussen ADO Den Haag en Excelsior Rotterdam is gisteravond compleet uit de hand gelopen. Na de verloren beslissingswedstrijd om promotie naar de eredivisie bestormden ADO-hooligans het veld en de tribune met meegereisde Excelsior-supporters.

Op beelden is te zien hoe er onder meer vuurwerk wordt gegooid in het vak met Rotterdamse supporters:

Het duurde even voordat de mobiele eenheid kon ingrijpen en het veld schoonvegen. De spelers van Excelsior werden direct na het laatste fluitsignaal door beveiligers van het veld gedirigeerd, waardoor ze de promotie moesten vieren in de catacomben van het ADO-stadion.

'Fors geweld'

Ook buiten het stadion braken ongeregeldheden uit en moest de ME charges uitvoeren. Een onbekend aantal mensen is gearresteerd. De politie spreekt van 'fors geweld' waarbij ten minste vier agenten en verschillende omstanders gewond zijn geraakt. Een aantal mensen is naar het ziekenhuis afgevoerd. Rond half elf was het weer grotendeels rustig.

Op beelden is te zien hoe agenten worden bekogeld met bakstenen en vuurwerk. Meerdere mensen zijn afgevoerd naar het ziekenhuis.

Eerder was de wedstrijd ook al twee keer stilgelegd vanwege wangedrag van het ADO-publiek. De eerste keer voor rust, toen er bij een 0-0 stand van alles op het veld werd gegooid. De tweede keer was in de slotfase, toen ook al tientallen ADO-hooligans het veld betraden, nadat Excelsior had weten terug te komen van een 3-0 achterstand.

Geen vuiltje aan de lucht

Een kwartier voor tijd was er voor ADO nog geen vuiltje aan de lucht: met een 3-0 voorsprong in de 78e minuut leek een terugkeer naar de eredivisie niet meer te missen. Maar in de laatste twaalf minuten werd alles op zijn kop gezet. Excelsior profiteerde volop van de man meer situatie na een rode kaart voor ADO-verdediger Asante, enkele minuten daarvoor.

ADO Den Haag geeft het weg in bizar duel, Excelsior naar eredivisie

Van 3-0 werd het 3-2 en was duidelijk dat de blessuretijd cruciaal zou worden: In de 93e minuut viel de gelijkmaker, waarna er moest worden verlengd: Daarin kwam ADO nog een keer op voorsprong, maar opnieuw werd het gelijk en uiteindelijk moesten penalty's uitmaken wie er zou promoveren. Daarin bleek Excelsior net iets koelbloediger dan ADO.