Slachtofferverklaring

Dochter Peter R. de Vries: 'Deze moord kostte ook de levens van jullie dierbaren'

Door RTL Nieuws··Aangepast:
RTL

Bij het voorlezen van haar slachtofferverklaring in de rechtbank van Amsterdam richtte Kelly de Vries zich vanmiddag tot de verdachten van de moord op haar vader, misdaadjournalist Peter R. de Vries. "De moord die jullie hebben gepleegd, kostte niet alleen het leven van mijn vader", zei ze. "Het kostte ook de levens van jullie dierbaren: jullie ouders, jullie kinderen."

Kelly sprak rechtstreeks tegen de verdachten Delano G. en Kamil E. "Delano, ik kijk naar jou zoals je niet naar mijn vader durfde te kijken toen je hem van achter neerschoot."

Ze haalde vervolgens een boek van haar vader aan met de titel Een moord kost meer levens. "Jullie kinderen zullen moeten opgroeien zonder vader. Ze zullen blijvend geconfronteerd worden met wat jullie hebben gedaan en zullen de rest van hun leven moeten vechten om los te komen van jullie daden", zei Kelly. "Peter R. de Vries zal voor altijd de geschiedenis ingaan, net als jullie. Maar over mijn vader zullen ze schrijven dat hij een held was."

'Niet vatbaar voor ons verdriet'

Eerder had De Vries' zoon Royce in zijn slachtofferverklaring verteld over de 'geweldige vader, echtgenoot en opa' die Peter R. de Vries was geweest. "Aanvankelijk wilde ik mij richten tot de verdachten, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat dit volkomen zinloos zou zijn", zei hij. "De verdachten zijn niet vatbaar voor ons verdriet. Mijn woorden zouden geen enkel effect hebben." Lees hier de volledige slachtofferverklaring van Royce:

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

De partner van De Vries maakt volgende week gebruik van haar spreekrecht, tijdens de tweede zittingsdag van de strafzaak. Later vandaag komt het Openbaar Ministerie met de strafeis tegen de twee verdachten.

Zwijgrecht

Volgens het Openbaar Ministerie is G. de schutter geweest. Op de vraag van de rechtbank of hij De Vries (64) heeft neergeschoten antwoordde hij dat hij zich op zijn zwijgrecht beroept. G. wenst niets te verklaren, hij wil ook geen antwoord geven op de vraag of hij de misdaadverslaggever kende. 

E. beantwoordt wel vragen en ontkent betrokkenheid bij de moord. Hij herhaalde dat hij enkel als chauffeur had opgetreden op verzoek van 'een kennis'. Dat de auto waarin hij reed was gestolen, wist hij naar eigen zeggen niet.

Naar de rechtszaal, voor Peter R.: 'Het is mijn plicht om hier te zijn'
Lees ook

Naar de rechtszaal, voor Peter R.: 'Het is mijn plicht om hier te zijn'

De Vries bezweek negen dagen na de aanslag, vorig jaar juli, in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een motief voor de moord is niet bekend, maar er wordt vermoed dat het te maken heeft met zijn rol als vertrouwenspersoon voor de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. In deze video leggen we uit hoe het kan dat de opdrachtgevers de dans (vooralsnog) weten te ontspringen:

Wie de opdracht gaf? Dat is op de dag van vandaag onduidelijk.
Lees meer over
Peter R. de VriesAanslag op Peter R. de Vries