Gemeenten trekken handen af van asielcrisis: 'Structureel probleem van kabinet'
Per 1 oktober steunen gemeenten en veiligheidsregio's het kabinet niet meer in de asielcrisis. Dat zei voorzitter van het Veiligheidsraad Hubert Bruls vanavond. "Dit is niet een crisis maar een structureel probleem."
"Gemeenten en veiligheidsregio's zijn niet opgericht om vluchtelingen op te vangen", zei Bruls na afloop. "Dat is het COA. We moeten een streep in het zand trekken. De verantwoordelijkheid moet worden overgedragen aan het rijk."
Voorzitter Bruls benadrukte dat het Veiligheidsberaad is opgericht om 'als samenwerkende gemeenten crisissen aan te pakken'. "Deze situatie heeft crisiselementen, maar ook structurele kenmerken die gaan over vluchtelingenproblematiek in de Nederlandse maatschappij."
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
De voorzitters van de 25 veiligheidsregio's hadden vandaag het reguliere overleg met staatssecretaris Eric van der Burg (Veiligheid en justitie). Het overleg was digitaal. De staatssecretaris noemde na afloop de situatie in het opvangstelsel onhoudbaar. "In het bijzonder in Ter Apel."
"De komende dagen zal er op verschillende niveaus, zowel politiek als in de uitvoering, doorgesproken worden over hoe we deze uitdaging het hoofd kunnen bieden", zegt Van der Burg in een reactie.
Spoedoverleg
Staatssecretaris Van der Burg heeft morgen met Hubert Bruls en burgemeester Koen Schuiling (Groningen) spoedoverleg over grootschalige locaties waar asielzoekers opgevangen kunnen worden. Dergelijke grote opvanglocaties moeten er liefst deze week nog komen, desnoods met 'hele onplezierige directieven'.
Bruls schuift als beraadsvoorzitter aan bij het spoedoverleg. Schuiling zit erbij omdat hij behalve burgemeester van Groningen ook voorzitter is van de veiligheidsregio in die provincie. De centrale aanmeldlocatie in Ter Apel hoort bij die veiligheidsregio.
Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.
Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel kwam de afgelopen periode veelvuldig in het nieuws. De opvang zit overvol en kan de toeloop aan asielzoekers niet aan. Dagelijks moeten vluchtelingen buiten slapen en in sommige gevallen was er helemaal geen plek en moesten mensen gedwongen op een stoel slapen.
Onlangs werd aangekondigd dat er een nieuw aanmeldcentrum moet komen in Bant in de Noordoostpolder. Er is daar plek voor ongeveer 250 tot 300 asielzoekers.