Corona voelt ver weg, maar GGD prikt gestaag door deze zomer
Het is weer wat drukker in de vaccinatiestraten. Hoewel de recente corona-opleving alweer over het hoogtepunt heen lijkt, komen toch elke dag nog duizenden mensen een vaccinatie halen bij de GGD.
Het gaat vooral om 60-plussers die voor hun vierde prik komen; de zogenoemde herhaalprik van de boosterprik. Naast hen zijn ook volwassenen met het syndroom van Down en volwassenen met een ernstige afweerstoornis uitgenodigd.
In de grafiek hieronder zie je dat het aantal gezette herhaalprikken de laatste weken met 75.000 tot 100.000 stijgt.
In totaal zijn nu 2,5 miljoen herhaalprikken gezet, dat is een opkomst van 50,9 procent (eind juli).
Al in de lente opgeroepen
Het RIVM heeft begin deze maand opnieuw uitnodigingen voor deze herhaalprik verstuurd. Mensen die hiervoor in aanmerking komen, kregen in de lente al een oproep, maar velen van hen hadden de prik nog niet gehaald.
Dat kan allerlei redenen hebben. Wie tussendoor een keer corona heeft gehad, heeft de booster- of herhaalprik wellicht moeten uitstellen. Een vaccinatie kan drie maanden na de laatste prik of coronabesmetting gehaald worden.
Wat ook kan meespelen: de prik is veel minder dwingend geadviseerd door de overheid dan eerdere coronavaccinaties. Het RIVM heeft geen doel gesteld voor het opkomstperscentage.
Extra dag open
Een woordvoerder van GGD Utrecht bevestigt dat het wat drukker is op de vaccinatielocaties doordat er recent herhaalde uitnodiging zijn verstuurd. "Locatie Zeist is bijvoorbeeld ook weer een dag extra open gegaan, omdat we zagen dat het drukker werd. Je kunt zonder afspraak komen, maar we adviseren wel een afspraak te maken. We prikken ook met Novavax (het 'traditionele vaccin', red.), er is ook vraag naar, maar het loopt niet storm."
Hoe hoog is de vaccinatiegraad nu?
Er komen ook nog steeds mensen voor hun eerste vaccinatie (zo'n 1000 per week) of de boosterprik (ruim 10.000) naar de vaccinatiestraten. De vaccinatiegraad op dit moment:
- 82,9 procent van 18 jaar en ouder heeft nu de eerste prikken gehaald, de zogeheten basis-serie
- 63,8 procent van 18 jaar en ouder heeft ook de boosterprik gehaald
- 50,9 procent (van specifieke uitgenodigde groep) heeft herhaalprik gehaald
Nieuwe vaccinatie in de herfst vanaf 12 jaar
Vanaf de tweede helft van september krijgt iedereen vanaf 12 jaar, die niet recent gevaccineerd is of corona heeft gehad, een nieuwe prik aangeboden. In totaal gaat het om 13 miljoen mensen.
Net als bij vorige vaccinatiecampagnes komen ouderen, kwetsbaren en zorgpersoneel als eerste aan de beurt, schrijft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) in een brief aan de Tweede Kamer. Dat zijn 4,3 miljoen mensen van 60 jaar en ouder, maar ook jongere mensen die elk jaar de griepprik krijgen en zorgpersoneel dat contact heeft met coronapatiënten. Wie er een wil halen, moet een afspraak maken, waarbij kwetsbare groepen dus voorrang krijgen.