Nieuwe coronavaccinatie in de herfst voor iedereen vanaf 12 jaar
Er komt een nieuwe vaccinatieronde tegen het coronavirus. Dat maakte minister Kuipers zojuist bekend. Vanaf de tweede helft van september krijgt iedereen vanaf 12 jaar, die niet recent gevaccineerd is of corona heeft gehad, een nieuwe prik aangeboden. In totaal gaat het om 13 miljoen mensen.
Net als bij vorige vaccinatiecampagnes komen ouderen, kwetsbaren en zorgpersoneel als eerste aan de beurt, schrijft Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Dat zijn 4,3 miljoen mensen van 60 jaar en ouder, maar ook jongere mensen die elk jaar de griepprik krijgen en zorgpersoneel dat contact heeft met coronapatiënten. Wie er een wil halen, moet een afspraak maken, waarbij kwetsbare groepen dus voorrang krijgen.
Najaarsgolf
Het kabinet volgt met de nieuwe boostercampagne een advies van het OMT. "Het hoogtepunt van de coronacrisis lijkt achter ons te liggen en daar heeft vaccineren een belangrijke bijdrage aan geleverd", schrijft Kuipers. "Toch houdt het kabinet rekening met een mogelijk nieuwe coronagolf in het najaar." De hoop is dat die zo kan worden onderdrukt.
Lang niet iedereen die een uitnodiging krijgt, gaat de prik ook echt halen, weten ook de GGD'en.
- Van de groep mensen van zestig jaar en ouder, wordt 80 procent verwacht.
- Van de Nederlanders tussen de 12 en de 59 jaar wordt een veel kleiner percentage verwacht, de GGD'en gaan uit van 30 tot 50 procent. Tijdens de vorige boostercampagne kwam 48 procent zich laten prikken in de groep mensen jonger dan zestig.
- In totaal denkt de GGD tussen de 9 miljoen en 12 miljoen prikken te zetten.
Nieuwe vaccins
De hoop is dat half september ook de eerste vaccins beschikbaar zijn die specifiek werken tegen de Omikronvariant van het coronavirus, schrijft het OMT in haar advies. Naar verwachting kunnen die begin september door het Europees Medicijnagentschap worden goedgekeurd en kort daarna beschikbaar zijn. Pfizer en Moderna gaan die vaccins maken.
Het besluit geeft 60-plussers de mogelijkheid een vijfde prik te halen, nadat zij vanaf eind maart al een extra booster konden krijgen. Voor de rest van de bevolking zou het een vierde vaccinatie kunnen betekenen.
Voorbereidingen
Begin juli vroeg minister Kuipers al aan de GGD'en en het RIVM zich voor te bereiden op een nieuwe vaccinatiecampagne. De bedoeling is dat de GGD'en als ze eenmaal op stoom zijn, 700.000 prikken per week gaan zetten.
Boostercampagne in cijfers
De GGD verwacht 13.000 mensen nodig te hebben. Een deel daarvan wordt nu gezocht, er staan dus veel vacatures open. Het gaat om:
- 3600 prikkers.
- 2500 medewerkers voor de call centers.
- 3600 administratief medewerkers.
- 3600 overige medewerkers, waaronder artsen, beveiligers, gastvrouwen en verkeersbegeleiders.