Honderd procent spijt

Marilon en Mariana ondergingen maagverkleining, maar raakten zichzelf kwijt

Door Elise Spetter··Aangepast:
© Eigen foto'sMarilon en Mariana ondergingen maagverkleining, maar raakten zichzelf kwijt
RTL

Steeds meer jongeren ondergaan een maagverkleining, meldden we zaterdag. Niet iedereen is daar even enthousiast over. Marilon (30) en Mariana (44) hebben spijt. Ze ervaren veel complicaties waar ze voor de operatie niet van op de hoogte zijn gebracht. "Ik ben veranderd van een zeer sterke, gezonde en vitale vrouw naar een patiënt voor het leven."

In onderstaande video, die afgelopen weekend op deze site verscheen, vertelde Saviera (24) over haar maagverkleining. De ingreep was niet makkelijk, maar spijt had ze niet. In reactie op haar verhaal ontving RTL Nieuws ook berichten van mensen met minder positieve ervaringen.

Met een maagverkleining val je snel veel af, maar de bijwerkingen moeten niet onderschat worden. Saviera (24) kreeg een maagverkleining toen ze 22 was en weet daar alles van.

Marilon uit Apeldoorn en Mariana uit Asse (België) zouden niets liever doen dan teruggaan naar hoe ze waren vóór hun maagverkleining. Ze delen hun verhaal omdat ze willen dat er meer aandacht komt voor de complicaties van de operatie op de lange termijn.

Wat gebeurt er bij een maagverkleining?

Bij een maagverkleining wordt je maag, zoals de naam al aangeeft, een stukje kleiner gemaakt. Dat kan op meerdere manieren, maar de twee meest voorkomende operaties zijn: een gastric bypass en een gastric sleeve. Bij een gastric bypass wordt je maag verkleind en wordt ook een omleiding gemaakt van je dunne darm. De andere optie is een gastric sleeve. Daarbij wordt ongeveer 70 procent van je maag dichtgemaakt, zodat er nog maar een kleine buis overblijft. Het gevolg van beide operaties is dat je een stuk minder kan eten.

Bron: Nederlandse Obesitas Kliniek

'Ik ben gezonder het ziekenhuis ingegaan dan dat ik eruit ben gekomen'

Marilon was veel gelukkiger voor de operatie. "De klachten worden alleen maar erger."© Eigen foto
Marilon was veel gelukkiger voor de operatie. "De klachten worden alleen maar erger."

Marilon van Es

Onderging in augustus 2021 een gastric bypass in het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem

"Ik koos voor de operatie omdat ik niet net als mijn vader, die overgewicht had, wilde overlijden aan hartproblemen. Ik probeerde af te vallen, probeerde verschillende diëten, maar niets hielp."

"Voordat je in aanmerking komt voor de operatie, ga je eerst in een voortraject. Daarin laat je zien dat je alles hebt geprobeerd om af te vallen. Ook moet je bewijzen dat je voldoende steun krijgt van familie en vrienden, want de operatie heeft een grote impact op je leven. Je moet de rest van je leven zes keer per dag kleine hapjes eten, een halfuur pauzeren tussen eten en drinken, en verschillende multivitamines, vitamine D en calcium slikken. Maar, ik had het ervoor over."

Sondevoeding

"Over de gevolgen vertelden ze mij dat er een minimale kans is op overlijden. Ook zeiden ze dat je bij de gastric bypass kans hebt op galsteen en dumping, klachten die ontstaan doordat voedsel te snel van de maag naar de darmen wordt doorgesluisd. Maar dat zijn allemaal klachten die kort op de operatie volgen. Niemand vertelde mij over de langetermijngevolgen, zoals darmhernia's, verklevingen en passagestoornissen. Dat laatste houdt in dat voeding niet lekker van de maag naar de darm kan lopen, waardoor het vast blijft zitten."

"De eerste maand na de operatie ging perfect, ik had het idee dat er niets aan de hand was. Tot ik heel erge pijn in m'n zij kreeg. De arts gaf me pijnstillers, waaronder morfine. Ik werd meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen vanwege de pijn. De artsen wisten niet wat ze moesten doen. Uiteindelijk ben ik begin januari geopereerd. Ik bleek een gaatje te hebben in mijn buikwand, wat extreme buikklachten gaf. Na een maand kreeg ik weer erge pijn in m'n buik. Ook bleef ik maar afvallen. Ik kreeg niet genoeg voeding binnen en leefde van vierhonderd calorieën per dag."

"Drie weken geleden ben ik weer geopereerd. Ik bleek verklevingen te hebben die de maag en darmen opzij duwden, waardoor de voeding niet goed doorliep van de maag naar de darm. Omdat ik maar bleef afvallen, heb ik sondevoeding gekregen. Ook heb ik al die tijd aan de morfine gezeten."

'Vechten om te blijven leven'

"Niemand helpt je bij de mentale impact die zo'n operatie heeft op je leven. Ik heb sindsdien geen gesprekken meer gevoerd met het behandelcentrum. Je probeert een sociaal netwerk op te bouwen, maar mensen om me heen denken ook: die vrouw is alleen maar moe."

"Mijn man en kinderen blijven over met een vrouw en moeder die de hele dag aan het vechten is om te blijven leven."

"Heb ik spijt van de operatie? Honderd procent. De klachten worden alleen maar erger. Ik ben gezonder het ziekenhuis ingegaan dan dat ik eruit ben gekomen. Ik was voor de operatie veel gelukkiger en - ondanks het overgewicht - ook veel actiever. Ik had veel meer plezier in het leven. Ik ben er heilig van overtuigd dat er mensen zijn bij wie de operatie goed is gegaan. Ik ben er geen voorstander van om deze operaties te stoppen. Ik vind alleen dat de voorwaarden strenger moeten worden. Én dat er meer ondersteuning achteraf moet komen. Ook moet er veel meer psychische begeleiding komen voor als het verkeerd loopt."

'Te weinig kennis'

Maag-darm-lever arts Michael Klempt-Kropp van de Noordwest Ziekenhuisgroep deed in 2014 onderzoek naar de langetermijngevolgen van maagverkleiningsoperaties. Volgens hem kunnen patiënten op de lange termijn onder meer last krijgen van vitaminetekorten (B12, B1, calcium en ijzer), een te laag bloedglucosegehalte, maagzweren en een ontsteking van een deel van de slokdarm. Ook kunnen mensen een alcoholverslaving ontwikkelen. De hele lijst is hier te vinden.

Volgens hem wordt er bij het uitvoeren van de behandeling bij mensen met obesitas te weinig rekening gehouden met de onderliggende verslavingsproblematiek. "Alleen het kleiner maken van de maag helpt niet. Je pakt iets fysieks aan, terwijl je de onderliggende eetstoornis niet behandelt."

Volgens Klempt-Kropp is bij huisartsen nog te weinig kennis over de langetermijngevolgen van maagverkleiningsoperaties en wordt te makkelijk doorverwezen. Ook verbaast hij zich over hoe makkelijk de diagnose door artsen wordt gesteld. "Het is écht een definitieve verbouwing van je lichaam en je kunt het niet terugdraaien. Ik snap wel dat bepaalde klinieken niet duidelijk zijn over de negatieve gevolgen, want er wordt veel geld mee verdiend, zeker in bepaalde ziekenhuizen."

'Ik ben een patiënt voor het leven'

Mariana: "De mentale bijwerkingen waren het verschrikkelijkst, door de ondervoeding."© Eigen foto
Mariana: "De mentale bijwerkingen waren het verschrikkelijkst, door de ondervoeding."

Mariana den Hollander

Onderging in 2009 een gastric sleeve in een publiek ziekenhuis in Costa Rica en in 2019 een gastric bypass in een publiek ziekenhuis in België

"Ik koos voor een gastric sleeve in 2009 omdat de dokters mij lieten geloven dat ik door mijn overgewicht risico liep op verschillende ziekten. Als je dik bent, leren ze je namelijk je dikheid te zien als een tumor die op het punt staat te ontploffen. Ik besloot dus om gezondheidsredenen een operatie te ondergaan. Ik moest voorkomen dat de tumor explodeerde."

"In 2019 moest ik opnieuw worden geopereerd. Ik had enorm veel bijwerkingen van mijn eerste operatie. Het was een kwestie van leven of dood. Mijn maag was volledig verdraaid en vervormd. Ik verloor 87 procent van mijn slokdarmfunctie. Mijn spijsvertering was zo aangetast dat ik wel een gastric bypass moest krijgen om te overleven."

'Patiënt voor het leven'

"Ik heb bij beide operaties geen uitleg gekregen over de gevolgen. Ja, een lijst met drie à vier bijwerkingen. Mijn lijst van bijwerkingen is te lang om op te noemen, maar ik ontwikkelde onder andere een te langzaam werkende schildklier, extreem lage bloedspiegel en een veel te hoog bloedsuikergehalte."

"Toch waren de mentale bijwerkingen het verschrikkelijkst, door de ondervoeding. Ik ben snel bang en nerveus, kan me moeilijk concentreren, boeken lezen of schrijven. Ik heb me nooit meer Mariana gevoeld, ik verloor een vonk in mijn persoonlijkheid."

"Ik heb absoluut spijt van de operatie. Ik ben veranderd van een zeer sterke, gezonde en vitale vrouw naar een patiënt voor het leven."

'Wil informeren'

"Toch begrijp ik dat mensen de operatie ondergaan. Want niemand wil leven in een samenleving die je het gevoel geeft dat je niet de moeite waard bent. Althans, totdat je afvalt, waardoor je gelooft dat je eigenwaarde afhangt van de kilo's op je lichaam. Dus ik begrijp dat mensen laten snijden in een gezond orgaan om af te vallen, ook als dat betekent dat je ziek wordt."

"Ik merk dat veel mensen op zoek zijn naar informatie over de maagverkleining. Via mijn accounts op TikTok en Instagram probeer ik mensen te informeren. In het Spaans want ik ben Costa Ricaans en Nederlands. Sommige TikTokvideo's worden soms wel twee miljoen keer bekeken. Dat is best gek als je bedenkt dat ik m'n account in mei ben gestart."

"Mijn doel is informeren. Ik wil niet dat mensen een maagverkleining ondergaan met de gedachte dat er drie tot vijf bijwerkingen zijn, terwijl er in werkelijkheid vijftien tot twintig zijn. Informeer vooral mensen over wat het betekent op de lange termijn."

Gezondheidsvoordelen

Volgens de Nederlandse Obesitas Kliniek kom je pas in aanmerking voor een maagverkleining als je een BMI hebt van 40, diabetes, slaapapneu of hart- en vaatziekten. Ook worden mensen altijd eerst goed gescreend en voorbereid op een behandeling.

De mogelijke complicaties waar mensen op worden gewezen zijn onder meer klachten die ontstaan door dumping, zoals duizeligheid, diarree of slaperigheid. Over langdurige complicaties kan de woordvoerder niets zeggen. "Zoals bij elke operatie, bestaat het risico dat je complicaties krijgt in het buikgebied. Maar we opereren nooit als de voordelen niet opwegen tegen de nadelen. Uiteindelijk krijgen mensen er een nieuw leven voor terug."

Daarnaast is tot vijf jaar na de behandeling nazorg over hoe het beste om te kunnen gaan met voeding en kun je hulp krijgen van een diëtiste en/of arts.

Lees meer over
Link in bio