Zij zijn erbij, en dat is prima (nu het hotel in Qatar nog regelen)
Ja, er is wat minder animo van oranjefans om naar het WK voetbal af te reizen dan normaal. Met nog precies 100 dagen te gaan, weten we dat er toch duizenden in het oranje geklede mensen in de stadions in Qatar zitten straks. Onder hen Hicham en Patrick. Maar ze moeten nog wel het een en ander regelen.
"Voor Qatar zitten we nu op 3000 verkochte tickets per groepswedstrijd. Naar verwacht zullen dit er 4000 worden", zegt Jaap Paulsen, woordvoerder van de KNVB. Ter vergelijking: bij het WK in Brazilië waren er 5000 Nederlanders per groepswedstrijd.
Kaarten wel te krijgen
Paulsen heeft duidelijke verklaringen voor het lagere aantal. "Het WK valt nu buiten een vakantieperiode (november/december), in aanloop naar de feestdagen. Ook worden de hogere kosten voor reis en verblijf als argument genoemd om niet te gaan."
Wie kaarten wil, kan ze wel krijgen. Trouwe fans hadden in eerste instantie voorrang, maar ook nu die periode is verlopen, zijn er nog kaarten over voor mensen die een tripje Qatar wel zien zitten. Maar als je die kaarten dan hebt, begint het pas. Want waar slaap je? Hoe ga je? En, het kan niet onvermeld blijven, hoe denk je over de verhalen rond mensenrechtenschendingen in het land?
Even in het kort voor wie het gemist heeft: de leef- en werkomstandigheden van de gastarbeiders in Qatar zijn veelbesproken. Eerder dit jaar verschenen er verschillende berichten dat er arbeidsmigranten waren omgekomen bij de bouw van de stadions en dat ze moesten werken onder erbarmelijke omstandigheden.
RTL Nieuws sprak eerder met een van de gastarbeiders:
Qatar-schaamte
Die problemen zijn misschien niet de verantwoordelijkheid van voetbalfans die een leuk tripje tegemoet gaan, maar ze denken er wel degelijk over na. Dat blijkt wel uit de verhalen van Hicham en Patrick, twee voetbalfans die kaarten hebben aangeschaft. "Voor het vijfde WK op rij, waar Nederland zich voor plaatste, zijn we erbij."
Normaal gaat Patrick met drie vrienden naar de toernooien, dit keer met twee anderen. "De vierde is niet gevaccineerd en vond het toch spannend wat de coronaregels in november zouden zijn. Dus die gaat niet." De anderen hebben zoals Patrick dat noemt 'Qatar-schaamte'. Maar daar hebben ze wat op gevonden.
'Corrupte bende, slavenhandel'
De drie mannen vliegen op de dag van Nederland - Ecuador naar Qatar, om vervolgens om 12 uur 's avonds naar Dubai te vliegen en daar te slapen. Patrick weet ook: het is voor de vorm, maar toch. "Wat er in Qatar gebeurt is ook in Dubai gebeurd. Het is gewoon een corrupte bende, het is slavenhandel", vindt hij.
Om de traditie wel in stand te houden, bezoeken ze dus wel een wedstrijd. Iedere maand sparen de mannen 50 euro, en omdat Nederland het laatste WK miste, zit er nu veel geld in de pot. Wat ze ermee doen? Een dagje Qatar dus met hopelijk een overwinning van Oranje, een paar dagen Jordanië, nog even naar Oman. Tien dagen lang zijn de mannen op pad.
Honderden euro's voor een slaapplek
Zij slapen dus niet in Qatar en vermijden de digitale rompslomp van het regelen van een overnachting. Maar een visum hebben ze nog niet, die krijg je namelijk pas als je ook een verblijfplaats hebt opgegeven. "De organisatie kijkt nog hoe ze omgaan met mensen zoals wij die een dagje langskomen. Het lijkt een beetje een zooitje te zijn daar."
Patrick zag al wel prijzen voorbijkomen van 400 euro per nacht voor een hutje op een schip in Qatar. Het kan flink in de papieren lopen, een tripje naar het WK.
Naar negen wedstrijden
Een duur tripje wordt het zeker voor Hicham. Enorm voetbalfan, en dus heeft hij al negen kaartjes op zak voor het toernooi. Alle drie de groepswedstrijden van Nederland, drie keer Marokko, een potje van Brazilië, Frankrijk en één van Portugal. "En ik wil er eigenlijk ook nog één van Argentinië."
Maar een slaapplek heeft hij nog niet. Hicham zoekt het allemaal nauwkeurig uit en zegt dat de hotelboekingen pas eind deze maand in de verhuur komen, via de portal van het WK. "Dan moet je er snel bij zijn, de goedkope plekken zijn vaak snel vergeven. Ik wil geen honderden euro's per nacht betalen."
Hoe zit het met zijn 'Qatar-schaamte'? Hicham zegt het erg goed te vinden dat er focus is op mensenrechten, en met dit toernooi komt daar steeds meer aandacht voor, zegt hij. "Het is goed dat het wordt aangekaart, ik wil ook graag daar met mensen praten hoe ze erover denken om beter geïnformeerd te raken."
'Hoopte op WK in Marokko'
Qatar is ook juist een reden voor hem om te gaan. Voor het eerst is het toernooi in een Arabisch land. "Ik hoopte eigenlijk dat dat in Marokko zou gebeuren, maar het is Qatar geworden. Het is toch wel bijzonder."
Maar uiteraard is het voetbal de belangrijkste reden voor voetbalgek Hicham om te gaan. Hij juicht voor Oranje, maar huilt van geluk als Marokko wint, zo zegt hij. "Als ik moet kiezen wie er wereldkampioen moet worden, dan kies ik Marokko. Maar ik geniet ook echt van het Nederlands elftal."