700 mensen sliepen buiten bij aanmeldcentrum Ter Apel, niet eerder zoveel
Bij het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben afgelopen nacht zo'n 700 mensen buiten geslapen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nog niet eerder waren het er zoveel.
Gisteren en eergisteren sliepen 400 mensen buiten. De mensen slapen onder meer onder de luifels die ter beschutting zijn geplaatst.
Het is al maanden druk in het Groningse aanmeldcentrum. Asielzoekerscentra hebben geen plek meer en statushouders kunnen door onder meer de oververhitte huizenmarkt niet doorstromen naar een woning.
Onrust
De drukte bij het aanmeldcentrum leidde eerder tot onrust en vechtpartijen. De gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, wees het voorterrein van het aanmeldcentrum daarom vrijdag aan als veiligheidsrisicogebied. Dat houdt in dat er bijvoorbeeld preventief gefouilleerd kan worden.
Een woordvoerder van Westerwolde noemt het een 'schrijnende situatie' bij Ter Apel. Burgemeester Jaap Velema deed vorige week nog nadrukkelijk een oproep aan Den Haag, de provincies en gemeenten om ook hun verantwoordelijkheid te nemen in het asielvraagstuk. De gemeente blijft ook vandaag bij die oproep.
'Werk neergelegd'
Volgens het Dagblad van het Noorden legde een deel van het personeel in Ter Apel gisteren het werk neer vanwege onvrede door de drukte. De woordvoerster van het COA kan dat niet bevestigen. Ook zou er gisteravond iemand zijn aangehouden die illegaal in de opvang verbleef. Zowel COA als politie kan dat nog niet bevestigen.
De Groningse burgemeester Koen Schuiling, voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen, wil dat er een tijdelijke opvang komt voor asielzoekers in de buurt van het aanmeldcentrum in Ter Apel.
Volgens Schuiling blijven er vaak mensen hangen bij het aanmeldcentrum omdat ze denken dat ze dan in ieder geval worden geholpen. "Maar dat kan niet altijd omdat er grote achterstanden zijn of omdat andere groepen zich op zo'n dag melden, bijvoorbeeld kinderen of alleenstaanden, en die gaan dan voor", zei hij bij het programma Sven op 1.
Hotel in Tubbergen
Om te zorgen voor een betere doorstroming van asielzoekers, droeg de overheid het COA onlangs op om een hotel te kopen in gemeente Tubbergen. Daar moeten vanaf september zo'n 300 asielzoekers worden opgevangen. Het plan leidde tot veel verzet onder bewoners van de gemeente. Staatssecretaris Eric van der Burg gaf gisteren tekst en uitleg in de gemeenteraad: