Schenkt zelf 5000 euro

Baas ziekenhuis roept collega's op: geef deel salaris aan personeel met schulden

Door RTL Nieuws··Aangepast:
© OLVGBaas ziekenhuis roept collega's op: geef deel salaris aan personeel met schulden
RTL

Een opvallende oproep van de Amsterdamse ziekenhuisbestuurder Maurice van den Bosch. Hij roept zorgbestuurders en medisch specialisten op om een deel van het salaris te schenken aan zorgpersoneel met schulden. Zelf is hij bereid 5000 euro af te staan aan een nog op te richten steunfonds.

"Welke medisch specialist of collega-bestuurder is samen met mij bereid om in 2023 een bedrag van 5000 euro van zijn/haar eigen salaris af te halen?", schrijft Van den Bosch, die bestuursvoorzitter is van het OLVG Amsterdam, op LinkedIn.

De bedoeling is om het geld te storten in een gezamenlijke stichting van waaruit 'collega's in de problemen' gesteund kunnen worden. "Als 1000 collega’s reageren kunnen we starten met een fonds van 5 miljoen euro."

Loonbeslag

Tussen de 5 en 10 procent van de zorgmedewerkers heeft inmiddels loonbeslag, schrijft de bestuurder. Bij loonbeslag wordt door een schuldeiser beslag gelegd op het salaris van de schuldenaar.

Tot 1,2 miljoen huishoudens in financiële nood als energie duur blijft
Lees ook

Tot 1,2 miljoen huishoudens in financiële nood als energie duur blijft

1,2 miljoen huishoudens

Gevreesd wordt dat de komende maanden meer mensen in de problemen komen. Van den Bosch haalt de stresstest aan van het Centraal Planbureau. Tussen de 670.000 en 1,2 miljoen huishoudens kunnen bij blijvend hoge prijzen moeite krijgen met het betalen van de noodzakelijke rekeningen, berekende de overheidsinstantie. 

De bestuursvoorzitter vraagt verder ook steun van de bankensector om pro deo bij te dragen in de vorm van budgetadviseurs.

Steun

Van den Bosch heeft inmiddels al veel steunbetuigingen van banken en medisch specialisten gekregen. Zo twitterde Edwin Velzel, topman van pensioenfonds PGGM: "En ik wil even onderzoeken of PGGM de juridische opzet en de administratie en afhandeling pro deo kan uitvoeren."

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Lees meer over
EnergiecrisisLink in bioAmsterdam