'Vooral kantoorbanen'

Philips schrapt wereldwijd banen, 400 gedwongen ontslagen in Nederland

Door RTL Z··Aangepast:
© ANPPhilips schrapt wereldwijd banen, 400 gedwongen ontslagen in Nederland
RTL

De bedrijfsresultaten blijven uit bij Philips en dat leidt tot een ontslagronde. Dat heeft het zorgtechnologiebedrijf vanochtend bekendgemaakt. Wereldwijd worden er 4000 banen geschrapt.

In Nederland vallen er 400 gedwongen ontslagen en zullen er in totaal zeker 800 banen verdwijnen, onder meer door het aflopen van tijdelijke contracten. In totaal zijn er 11.000 arbeidsplaatsen in Nederland. 

Philips wil met de ontslagronde 'de organisatie stroomlijnen' en de bedrijfskosten verlagen. De reorganisatie kost zo'n 300 miljoen euro, maar levert volgens het bedrijf wel een jaarlijkse kostenbesparing op van ongeveer hetzelfde bedrag. Philips heeft wereldwijd 79.000 mensen in dienst.

Bij de reorganisatie in Nederland komen vooral kantoorbanen te vervallen, zegt het bedrijf. Bij de fabrieken en kwaliteitscontroles zal het banenverlies beperkter blijven.

'Harde maatregel'

Het schrappen van arbeidsplaatsen is een "harde en pijnlijke, maar noodzakelijke maatregel", zegt de nieuwe Philips-topman Roy Jakobs in een toelichting op het beleid en de presentatie van de laatste cijfers van het bedrijf.

Volgens Jakobs waren de laatste tijd "zorgwekkende statistieken" te zien in de financiële prestaties van de onderneming.

De reorganisatie bij Philips© RTL Z
De reorganisatie bij Philips

Bedrijf onder druk

De resultaten van Philips staan onder druk door onder meer leveringsproblemen, de hoge inflatie, de strenge coronamaatregelen in China en de oorlog in Oekraïne. Daardoor daalde de omzet in het derde kwartaal met 5 procent tot 4,3 miljard euro.

Ook kampt het bedrijf met een kostbare terugroepactie voor slaapapneu-apparaten. Bijna twee weken geleden werd duidelijk dat de waarde van Respironics, het bedrijfsonderdeel dat apparaten tegen slaapapneu maakt, 1,3 miljard euro minder waard is dan waarvoor het in de boeken staat.

Apneu-schandaal

Philips moest miljoenen beademingsapparaten terugroepen omdat ze mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Het schuim in de apparaten kan verbrokkelen, waarna mensen het zouden kunnen inademen.

Philips is bezig met een terugroepactie voor de maar liefst 5,5 miljoen apparaten waar mogelijk iets mee aan de hand is.

Vakbond boos

Volgens vakbond de Unie moet Philips de precieze plannen voor een reorganisatie nog uit de doeken doen. "Ik hoor dat dat voor de kerst duidelijk moet zijn", zegt bestuurder Suat Koetloe.

Volgens Koetloe heerst er veel onzekerheid onder werknemers en wordt de bond overspoeld met telefoontjes. "Mensen snappen het niet. De werkdruk neemt alleen maar toe. Hoe kan het dan dat er ontslagen volgen?" 

Volgens de bond moet het bedrijf eerst maar eens met antwoorden komen voordat er gesnoeid wordt.

Kan het bedrijf de slag winnen?

Heb jij de app RTL Nieuws & Entertainment al?

Ja? Daar zijn we blij mee!
Nog niet? Download ’m hier voor Android en iOS

Lees meer over
PhilipsWerkgelegenheidTechnologieEindhoven