Philips blijft worstelen: schrijft 1,3 miljard af op slaapapneu-onderdeel
De productie van slaapapneuproducten blijft een drama voor Philips. Het bedrijf moet 1,3 miljard euro afschrijven op het onderdeel. Verder heeft Philips grotere problemen in de toeleveringsketen dan het eerder dacht.
Dat maakt de producent van medische apparaten bekend in een trading update over het derde kwartaal.
Philips zit nog altijd in de hoek waar de klappen vallen. Het denkt dat de waarde van Respironics, het onderdeel dat apparaten tegen slaapapneu maakt, 1,3 miljard euro minder waard is dan waarvoor het nu in de boeken staat.
Terugroepactie
Philips moest miljoenen beademingsapparaten terugroepen omdat ze mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid. Het schuim in de apparaten kan verbrokkelen, waarna mensen het zouden kunnen inademen.
Philips is bezig met een terugroepactie voor de maar liefst 5,5 miljoen apparaten waar mogelijk iets mee aan de hand is.
De kwestie kwam vorig jaar aan het licht, maar volgens de Amerikaanse toezichthouder Food and Drug Administration (FDA) waren al in 2015 aanwijzingen dat er iets mis was.
De afboeking komt bovenop de bijna 900 miljoen euro die Philips eerder al op zij zette voor het repareren van slaapapneu-apparaten.
Tekort aan onderdelen
Daarnaast heeft Philips last van tekorten aan onderdelen, die groter zijn dan het eerder had gedacht. Daardoor kan het minder producten maken en leveren aan klanten. Daardoor daalt de omzet in het derde kwartaal met zo'n 5 procent ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar, tot circa 4,3 miljard euro, denkt het bedrijf.
De winst vóór aftrek van rente en belastingen zal hierdoor uitkomen op zo'n 210 miljoen euro en dat is aanzienlijk minder dan de 512 miljoen euro van dezelfde periode van vorig jaar.
Philips neemt ook nog een last van 165 miljoen euro voor de verbetering van de productiviteit bij de afdeling onderzoek en ontwikkeling.
Beleggers willen miljarden
Ondertussen heeft beleggersvereniging VEB Philips aansprakelijk gesteld voor de schade die beleggers hebben geleden in de slaapapneu-affaire. De VEB raamt de schade die beleggers hebben geleden door de koersverliezen van het aandeel Philips op 16 miljard euro.
De beurskoers van Philips daalde dit jaar door problemen al met meer dan de helft. Alle problemen hebben ertoe geleid dat topman Frans Van Houten eerder met pensioen gaat dan de bedoeling was.
In onderstaande video zie je hoe Philips veranderde in een health-techspeler: