Schadeclaims

Voortijdig vertrek Philips-ceo Van Houten na schandaal rond slaapapneu-apparaten

Door RTL Z··Aangepast:
© ANP / Peter HilzVoortijdig vertrek Philips-ceo Van Houten na schandaal rond slaapapneu-apparaten
RTL

De problemen die Philips heeft met apparaten tegen slaap-apneu breken topman Frans van Houten op. Hij vertrekt medio oktober, dat is een half jaar eerder dan was voorzien.

Van Houten is degene onder wiens leiding Philips ervoor koos om zich vrijwel volledig op apparaten en systemen voor de medische gezondheidszorg te richten. Zo werd verlichtingstak Philips Lighting in 2016 als Signify op eigen benen gezet en werden de afdeling consumentenelektronica en de divisie die tv's maakt verkocht. 

Volgens Van Houten zelf is het na 12 jaar een logisch moment om een stap terug te doen, omdat zijn opvolger Roy Jakobs (zie onder) nu aan de plannen en begroting voor volgend jaar kan werken. Maar het schandaal rond de slaapapneu-apparaten van Philips lijkt er nu voor te zorgen dat hij eerder dan gepland met pensioen gaat. 

Slapeloze nachten bij Philips, wat is er aan de hand?
Lees ook

Slapeloze nachten bij Philips, wat is er aan de hand?

Al anderhalf jaar bepalen grote problemen met apparaten tegen slaapapneu het nieuws rond Philips. Het schuim waarmee de machine bekleed is, kan afbrokkelen en het inademen van die deeltjes zou mogelijk kanker kunnen veroorzaken

Volgens de Amerikaanse voedsel- en geneesmiddelenwaakhond FDA zouden er zelfs 124 sterfgevallen in verband zijn gebracht met klachten over die apparaten.

Vervangen gaat traag

Philips is bezig 5,5 miljoen apparaten te vervangen en daarvoor zette het al bijna 900 miljoen euro opzij. Dat is veel geld en het vervangen gaat ook nog eens trager dan de bedoeling was.

© RTL Z / Refinitiv Datastream

Het bedrijf is verder met autoriteiten in de VS in gesprek over een schikking. Mocht blijken dat Philips iets te verwijten valt, dan komen er mogelijk meer schadeclaims van gebruikers.

Ellende op de beurs

De malaise van Philips raakt ook beleggers keihard. Aanvankelijk ging het prima, nadat Van Houten de focus op de medische sector had gelegd. Op de beurs steeg de waarde van het bedrijf van 22,5 miljard euro in 2011 tot 46 miljard euro. Maar inmiddels is daar nu nog maar zo'n 17 miljard euro van over.

Sinds het voorjaar van 2020 kelderde de beurskoers met 56 procent, terwijl de AEX-index per saldo met 17 procent omhoog ging.

Roy Jakobs: de nieuwe ceo

Opvolger van Van Houten is Roy Jakobs, die eerder bij Shell en Reed Elsevier werkte en sinds 2010 bij Philips in dienst is. Tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering op 30 september zal hij worden voorgesteld als nieuwe topman; hij treedt op 15 oktober officieel in functie.

Hij heeft bij verschillende onderdelen van het bedrijf gewerkt,en is sinds 2020 lid van het executive committee, de managementlaag direct onder de raad van bestuur.

Jakobs is nu verantwoordelijk voor de terugroepactie van de apparaten tegen slaapapneu. Daar is nu 'aanzienlijke vooruitgang' geboekt, aldus Philips.

Vandaag stijgt de koers van Philips en dat is een teken dat beleggers tevreden zijn over de vervanging van Van Houten door Jakobs. 

Gedoe over bonus

Naast de problemen met apparatuur, die Philips maar moeiijk onder controle lijkt te krijgen was er dit voorjaar nog onrust over de bonus van 1,8 miljoen euro die Van Houten kreeg, ondanks het feit dat aandeelhouders dat niet wilden.

"Een bonus voor Van Houten is alsof je Poetin de Nobelprijs voor de vrede geeft", zei VEB-directeur Gerben Everts toen zelfs.

Lees meer over
Frans van HoutenPhilipsSlaapproblemenTerugroepactieZ link in bio