Hulp voor Oekraïners en hun gastgezinnen: twijfels en problemen in huis nemen toe
De opvang van Oekraïners bij gastgezinnen zorgt steeds vaker voor twijfels en problemen, zeggen organisaties die zulke gastgezinnen begeleiden. De opvang duurt veel langer dan de meeste mensen van tevoren dachten.
Meer dan 80.000 Oekraïners vluchtten sinds het begin van de oorlog eind februari naar Nederland. Sindsdien is Margretha du Carmo Krabbe, voorzitter van stichting NUTwente, druk met gastgezinnen in haar regio. Meer dan 250 Oekraïners vonden de afgelopen maanden via deze stichting onderdak bij meer dan 100 Twentse gastgezinnen.
Maar sinds deze week zijn ze gestopt met het maken van nieuwe matches. Du Carmo Krabbe legt uit: "Er komen nog steeds aanvragen, maar we krijgen steeds meer signalen van de bestaande gastgezinnen dat ze vragen en twijfels hebben. We gaan ons nu eerst daarop focussen, zodat we de bestaande opvang zo lang mogelijk kunnen laten voortduren."
Buddysysteem
NUTwente is daarom bezig met het opzetten van een buddysysteem. Ieder Nederlands gastgezin en ieder opgevangen Oekraïens gezin krijgt een eigen buddy.
'Blijf deze winter weg'
Oekraïners die al naar het buitenland gevlucht zijn, kunnen het beste deze winter daar blijven, zei de Oekraïense vicepremier Veresjtsjoek deze week: "We moeten de winter overleven."
Door de recente gerichte Russische aanvallen op energievoorzieningen is bijvoorbeeld in Kiev een derde van het elektriciteitssysteem uitgeschakeld. Terugkeren naar Oekraïne is volgens de vicepremier daarom een slecht idee.
Du Carmo Krabbe gaat de komende tijd op zoek naar vrijwilligers daarvoor: "Het moeten wel mensen zijn die tegen een stootje kunnen. Die buddy's moeten een luisterend oor bieden en kunnen meedenken als het even niet zo lekker loopt in een gastgezin. En soms komen daar moeilijke verhalen langs omdat er bijvoorbeeld ook sprake kan zijn van heftige oorlogstrauma's die naar boven komen."
Ook gastgezinnen gestopt
De afgelopen maanden zijn er ook gastgezinnen geweest die gestopt zijn met het opvangen van Oekraïners. Du Carmo Krabbe: "Dat is gelukkig altijd in goed overleg gegaan. En we zijn heel blij met iedere dag dat iemand wél opgevangen is."
Als een gastgezin stopt, dan zoekt NUTwente naar een alternatief gastgezin. Als daar geen plekje wordt gevonden, kunnen de Oekraïners altijd nog terecht in de gemeentelijke opvang.
Daria en haar dochter wonen al acht maanden bij de familie Veijer in Hengelo. Ook hier was het even wennen, vertellen beide gezinnen in deze video:
Landelijk wordt de opvang van ontheemde Oekraïners in gastgezinnen geregeld door RefugeeHomeNL, waar onder andere Takecarebnb onder valt. Zij hebben inmiddels 2400 Oekraïners onder kunnen brengen bij gastgezinnen door heel Nederland.
Hoge energieprijzen
Maar RefugeeHomeNL merkt dat het maken van goede matches een steeds grotere puzzel wordt. Zo zijn er gastgezinnen die twijfels hebben over de opvang van extra mensen in hun huis nu de energiekosten zo stijgen. Aan de andere kant merken ze dat er vaker Oekraïners zijn die twijfelen over deze vorm van opvang, omdat het in principe voor drie maanden is en zij niet verwachten dat ze op korte termijn terug naar huis kunnen.
"Op dit moment lukt het ons om gasten en gastgezinnen aan elkaar te verbinden," zegt RefugeeHomeNL, "maar is afwachten hoe dat op de lange termijn zal gaan met het aanhoudende conflict in Oekraïne en de oplopende energieprijzen."